Zsebpénz és pénzügyi tudatosság: mindent az életkornak megfelelően

„Miért ugyanannyi a zsebpénzem, mint tavaly? A kistesóm miért kap többet, mint én ilyen idősen? Az osztályban mások sokkal többet kapnak." Ahogy a gyerekek egyre idősebbek lesznek, nemcsak zsebpénzük, hanem vitakészségük is fejlődik. Mennyi az ésszerű zsebpénz? Bankszámlán vagy inkább készpénzben érdemes adni?

Mire figyelj a zsebpénz adásakor?

Az első számú alapelv: a zsebpénz jó eszköz lehet ahhoz, hogy a gyerekek megtanuljanak takarékoskodni. De fontos, hogy ez nem lehet jutalom az 5-ös osztályzatért vagy más jó eredményekért. Ha saját pénzükkel kapcsolatos döntéseket hozhatnak, az olyan alapvető ismereteket ad a gyermekeknek, amiket később is használhatnak. A zsebpénznek köszönhetően megtanulják tervezni kiadásaikat és szűkös költségvetésből élni, akárcsak felnőtt korukban a fizetéssel.

A kutatások szerint a felnőttkori anyagi nehézségek leggyakoribb oka nem az alacsony jövedelem, hanem a pénzügyek megfelelő kezelésével kapcsolatos információk hiánya.

Egy gyereknek nincs szüksége nagy összegre ahhoz, hogy megtanulja pénzügyeit szervezni és kiadásait tervezni.

Beszélgess a pénzről gyermekeiddel már kiskoruktól kezdve!

5-7 év

Ha a gyerek elsajátította az alapszámokat, akár kaphat is egy kis zsebpénzt. Ez remek lehetőség arra, hogy megtanulja az alapokat: hogyan néznek ki az érmék és bankjegyek, vagy hogy két 500 Ft-os megegyezik az 1000 Ft-os bankjegy értékével. Megtanulják, hogyan vásároljanak például fagylaltot a strandon, és azt is meg tudják ítélni, hogy a helyes összeget kapták-e vissza.

Ne feledd: a gyermekek megbíznak benned, és szivacsként szívnak magukba minden információt, amit csak átadsz nekik.

Rajtad múlik, hogy milyen rendszeresen kapnak zsebpénzt. A legtöbb kisgyerek nem gondol erre, és nem is fognak emlékeztetni rá.

8-11 év

A gyerekeket ebben a korban már egyre jobban érdekli a körülöttük lévő világ. Használd ki, és magyarázz el nekik minél több dolgot! Miért kerül ennyibe a kenyér, amikor ilyen olcsók az alapanyagok? Hogyan működik az adófizetés? Meséld el, hogyan működik a költségvetés! Mondd el nekik, hogy naponta hány órát kell dolgoznod, hogy fizetést kapj, és mennyi mindenre kell költened! Ne felejtsd el bemutatni a gyerekeknek, hogy mi a kölcsön, miért fizetnek kamatot az emberek, és mi történik, ha nincs pénz a törlesztésre!

Tíz éves kor körül érdemes számlát nyitni a csemetéknek, és elkezdeni megismertetni velük az elektronikus banki szoltáltatások és a kártyahasználat működését.

A gyerekek gyorsan tanulnak, kíváncsiak és minden iránt élénken érdeklődnek. Ugyanakkor már van egy bizonyos elképzelésük a világ működéséről, szóval van mire építeni.

Ugyanakkor ez az az időszak, amikor a gyerekek összehasonlítják magukat társaikkal. Sok gyerek számára ebben a korban a pénz még nem fontos, mégis észreveszi, ha társai több vagy épp kevesebb zsebpénzt kapnak. Akár az is előfordulhat, hogy az egyik fiók alján felejti a pénztárcát, vagy épp a mindent elnyelő iskolatáska mélyén. Ha sokáig nem találjátok, és már gyermekednek van bankkártyája, nyugodtan használd a gyors letiltási lehetőséget. A felnőtteknek szánt kártyákkal ellentétben, később ez feloldható, ha megtaláljátok. Ez a szolgáltatás ingyenes.

12-15 év

Ebben a korban már sokszor nagyobb függetlenséget szeretnének, de még messze nem felnőttek. Ha nyomon szeretnéd követni kamaszodó gyermeked pénzügyeit, nyiss neki diákszámlát! Így megtaníthatod az elektronikus banki szolgáltatások működését is. Mutasd meg, hogyan tekinthetik át a költéseiket, hogyan elemezhetik, mire költenek a legtöbbet, hogyan takaríthatnak meg és tervezhetik kiadásaikat.

Gyermekeid elektronikus banki szolgáltatásaihoz te is hozzáférhetsz, így nyomon követheted őket, egyes tranzakciókra korlátozást is beállíthatsz, vagy akár le is tilthatod. Külön értesítést is kérhetsz a pénzmozgásokról.

A gyerekek nagy része ma már a mindennapjai egy részét virtuális világokban tölti. Ez sokszor pénzbe kerülhet, ha például egy játékban gyorsabban szeretne szintet lépni. Magyarázd el, hogyan működik az online fizetés, mondd el a biztonsági szabályokat!

Tudtad, hogy rengeteg pénzügyi oktatási program létezik, amelyek az óvodától a középiskoláig tanítják a gyerekeket pénzügyeik kezelésére? A tinédzserek kipróbálhatják például a Peter Pig’s Money Counter, a Bankaroo, vagy a Pénzügyi hősképző online játékokat. 

További tippek

Kapcsolódó termékek