Bankkártya használata során alkalmazott árfolyamok

Tranzakció engedélyezésekor alkalmazott árfolyam

A bankkártyával nem forintban végrehajtott tranzakciók összegét a Mastercard Nemzetközi Kártyaszervezet váltja át forintra (HUF) a tranzakció napján érvényes saját árfolyamán és ezt a forint összeget küldi meg az Erste Bank felé a tranzakció engedélyezésekor. Sikeres tranzakció esetén a Nemzetközi Kártyaszervezet által a Bank felé megküldött forint összeg kerül foglalásba a számlán. A Bank a Nemzetközi Kártyaszervezet által megküldött forint összegről küldi ki az Őrszem Kártya figyelő szolgáltatás üzenetét.

A Bank a tranzakció engedélyezésekor átváltást nem végez.

MasterCard Nemzetközi Kártyatársaság által használt saját árfolyam:

https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html

 

Tranzakció elszámolásakor alkalmazott árfolyam:

1)      Amennyiben a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számla devizaneme megegyezett a tranzakció eredeti devizanemével

A Bank a tranzakció elszámolásakor átváltást nem végez, a tranzakció eredeti összegben kerül a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számlán elszámolásra.

2)      SAJÁT hálózatban végrehajtott tranzakció:

Amennyiben a tranzakció devizaneme HUF és a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számla devizaneme nem egyezett meg a tranzakció eredeti devizanemével

  • Amennyiben a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számla devizaneme HUF, a Bank a HUF összeget számolja el az ügyfél felé. A Bank a tranzakció elszámolásakor (számlára terhelésekor) átváltást nem végez (lsd 1.pont).
  • Amennyiben a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számla devizaneme nem HUF, a Bank a tranzakciót a tranzakció feldolgozás napján érvényes számlakonverziós devizaeladási árfolyamon váltva terheli a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számlán. A számlatulajdonos kivonatán a tranzakció elszámolásakor feltüntetésre kerül a feldolgozás napján érvényes számlakonverziós devizaeladási árfolyam.

3)      IDEGEN hálózatban végrehajtott tranzakció:

Amennyiben a tranzakció devizaneme HUF és a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számla devizaneme nem egyezett meg a tranzakció eredeti devizanemével

A tranzakció összegét a MasterCard Nemzetközi Kártyaszervezet forintban (HUF) küldi meg az Erste Bank felé elszámolásra a tranzakciót.

  • Amennyiben a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számla devizaneme HUF, a Bank a MasterCard Nemzetközi Kártyaszervezet által átváltott HUF összeget számolja el az ügyfél felé. A Bank a tranzakció elszámolásakor (számlára terhelésekor) átváltást nem végez (lsd 1.pont).
  • Amennyiben a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számla devizaneme nem HUF,  a Bank a tranzakciót a tranzakció feldolgozás napján érvényes számlakonverziós devizaeladási árfolyamon váltva terheli a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számlán. A számlatulajdonos kivonatán a tranzakció elszámolásakor feltüntetésre kerül a feldolgozás napján érvényes számlakonverziós devizaeladási árfolyam.

4)      IDEGEN hálózatban végrehajtott tranzakció:

Amennyiben a tranzakció devizaneme nem HUF és a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számla devizaneme nem egyezett meg a tranzakció eredeti devizanemével

A tranzakció összegét a MasterCard Nemzetközi Kártyaszervezet EUR-ra váltja át saját árfolyamán és ebben az összegben küldi meg az Erste Bank felé elszámolásra a tranzakciót.

  • Amennyiben a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számla devizaneme EUR, a Bank ezt az EUR összeget terheli a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számlán, a Bank a tranzakció elszámolásakor átváltást nem végez.
  • Amennyiben a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számla devizaneme nem EUR, a Bank a Kártyaszervezet által küldött EUR összeget a tranzakció feldolgozás napján érvényes számlakonverziós devizaeladási árfolyamon váltva terheli a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számlán. A számlatulajdonos kivonatán a tranzakció elszámolásakor feltüntetésre kerül a Kártyaszervezet által a Bank felé megküldött EUR összeg és feldolgozás napján érvényes számlakonverziós devizaeladási árfolyam.
  • Amennyiben a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számla devizaneme nem EUR és nem HUF, a Bank a Kártyaszervezet által küldött EUR összeget a tranzakció feldolgozás napján érvényes számlakonverziós devizaközép árfolyamon váltva terheli a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számlán. A számlatulajdonos kivonatán a tranzakció elszámolásakor feltüntetésre kerül a Kártyaszervezet által a Bank felé megküldött EUR összeg és feldolgozás napján érvényes számlakonverziós devizaközép árfolyam.

Fontos: Az engedélyezéskor és elszámoláskor alkalmazott átváltások különbözősége miatt a tranzakció engedélyezett és elszámolt összege eltérhet.

MasterCard Nemzetközi Kártyatársaság által használt saját árfolyam:

https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html

Erste Bank által a tranzakció elszámolásakor használt árfolyam:

https://www.erstebank.hu/hu/arfolyamok-table

Erste Bank által a tranzakció elszámolásakor felszámított konverziós árrés az EGT tagállami devizában végrehajtott és tagállami devizában vezetett számlák esetén:

https://www.erstebank.hu/hu/arfolyamok-konverzios-arres

Mastercard George bankkártyával történő külföldön vagy belföldön, nem forintban (HUF) történt bankkártya használat esetén a Bank deviza konverziós jutalékot számít fel. A jutalék mértéke 2%. A felszámolt jutalék százalékos értékének számítási alapja a nemzetközi kártyaszervezet által alkalmazott, a tranzakció napján érvényes árfolyam. A jutalék mértéke akciós jelleggel 2021. december 31-ig 0%.