Online rendelés külföldről - ezekre a dolgokra figyelj oda

Online rendelés külföldről - ezekre a dolgokra figyelj oda

Az e-kereskedelem évek óta tartó töretlen növekedését 2020-ban a koronavírus járvány miatti lezárások még inkább felerősítették. A legújabb nemzetközi felmérések alapján a magyar lakosság kb. 70%-a vásárolt már az internetről. Nem csak a hazai, de a külföldi webshopokból történő online rendelések száma is növekszik évről-évre. Talán te is rendeltél már Kínából valamit, vagy tervezed, hogy az eBay-en, esetleg az Amazonon vásárolsz a közeljövőben. 

Cikkünkkel abban szeretnénk segíteni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, vagy rossz tapasztalat a külföldi internetes vásárlásaid során, ezért összeszedtük azokat a tudnivalókat és alternatívákat, amelyekre érdemes odafigyelni. 

 
  • 2023. december 7.
  • 8 perc

A külföldi online rendelések esetén elkerülheted a devizaváltással járó plusz költségeket, ha a George kedvező devizaváltást használod, amellyel bankközi árfolyamon, felár nélkül válthatsz pénzt. Majd a megfelelő devizaszámládat kiválasztva az eladó pénznemével azonos devizában fizetsz.

Olvass tovább, hogy megtudd:

  • Mire érdemes odafigyelned a legnépszerűbb külföldi online áruházak kapcsán?
  • Milyen kockázatokkal jár a nemzetközi online vásárlás, és hogyan minimalizálhatod ezeket?
  • Milyen költségekkel járhat a devizaváltás?
  • Hogyan spórolhatsz külföldi online rendeléseiden a George kedvező devizaváltás funkciójával?

Vágjunk is bele!

Online rendelés külföldről: hogyan kezdj neki?

Ha online rendelést tervezel valamelyik külföldi webáruházból vagy nemzetközi kereskedőtől, akkor az alábbi lépéseket érdemes követned:

  • Belépés előtt: Ha már tudod, hogy csak egyszeri vásárlásról lesz szó, akkor nem biztos, hogy szükséges végigmenned a regisztrációs folyamaton, hiszen sok weboldal engedélyezi, hogy “vendég módban” vásárolj az oldalon. Ha viszont van rá esély, hogy a jövőben is fogsz online rendelést leadni az adott platformon, akkor érdemes megfontolnod a regisztrációt. 

Ennek két előnye is lehet. Egyrészt a következő alkalommal gyorsabban végigmehetsz a vásárlási folyamaton anélkül, hogy újra meg kellene adnod az adataidat. Másrészt pedig egy-egy kupont vagy kedvezményt is bezsebelhetsz, amelyet a webáruházak regisztrációkor adnak az ügyfeleiknek.

  • Regisztráció: Jellemzően egy érvényes email címre és a weboldalon meghatározott szabályok szerinti, erős jelszóra lesz szükséged a regisztrációhoz. Előfordulhat, hogy rendelés előtt meg kell erősítened az email címed, a fiókodba érkező linkre kattintva. 

Egyre több szolgáltató teszi lehetővé azt is, hogy valamelyik közösségi média fiókoddal regisztrálj. Ennek segítségével lerövidítheted az online rendelési folyamatot, azt viszont tartsd szem előtt, hogy ilyenkor a weboldal mögött álló vállalat több adat birtokába kerülhet veled kapcsolatban.

  • Termék kiválasztása: Miután beléptél az oldalra, a következő lépés az, hogy a keresőfunkció segítségével felkutasd a terméket, amit meg szeretnél online rendelni. Javasoljuk, hogy alaposan olvasd el a termékleírást és a korábbi vásárlók értékeléseit, mielőtt döntesz.

  • Fizetés: Ha sikerült kiválasztani a terméket, akkor a megfelelő gomb segítségével helyezd a kosárba, majd lépj tovább a fizetési oldalra. Jelöld ki a számodra legmegfelelőbb fizetési módot és szállítási időt, ezután pedig az oldal utasításait követve véglegesítsd a megrendelést, illetve a fizetést. 

Külföldi online rendelés esetén felmerülhet a kérdés, hogy melyik a legjobb fizetési mód, amely biztonságos és a devizaváltás szempontjából is kedvező számodra. A cikk második részében erről is részletesen olvashatsz. 

 

Kedvező devizaváltás

Válts devizát kedvező árfolyamon online, a George Appon vagy a George Weben hétköznapokon 8 és 17 óra között a havi keretösszegedig!

Mit érdemes tudnod a legnépszerűbb külföldi online áruházakról?

Az online rendelés lehetőségének köszönhetően ma már szinte a világ minden tájáról vásárolhatsz, ráadásul mindezt az otthonod kényelméből, a nap bármely szakában. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót a legnagyobb nemzetközi online áruházakról, hogy így is segítsük a biztonságos és gördülékeny nemzetközi vásárlásod.

Amazon 

Az Amazon a világ jelenlegi legnagyobb online áruháza, amely 2022-ben több, mint 133 millió amerikai dollár bevételt termelt. Jó hír, hogy manapság már sokkal könnyebben és alacsonyabb szállítási költséggel rendelhetsz Magyarországra is termékeket, mint néhány évvel ezelőtt. Az Amazon ugyanis folyamatosan növekszik, és számos európai raktárral is rendelkezik már. 

eBay

Az eBay egy amerikai aukciós cégként indult, mára pedig egy globális online platformmá nőtte ki magát, amelyen keresztül vásárlók és eladók szerte a világon kereskedhetnek új és használt termékekkel. Jó ha tudod, hogy az új áfatörvény bevezetése óta az eBay is alkalmaz IOSS egyablakos e-kereskedelmi rendszert 150 euró értékig. Ez azt jelenti, hogy az online rendeléskor megfizetett áfát az eBay továbbítja a megfelelő EU tagállamnak. 

Az országba való belépéskor a vámköteles termékek esetében továbbra is elvégzik a vámkezeléssel járó adminisztrációt, a vámkezelési díjat pedig ekkor kell megfizetned.

AliExpress

Az AliExpress az egyik legnagyobb kínai kiskereskedelmi digitális piactér. “Nagy testvérével”, az Alibabával ellentétben, az AliExpress-en kis mennyiségű termékre is leadhatsz online rendelést. A platformon számtalan kereskedő kínálja termékeit, ezért a bőség zavarában néha nehéz lehet a legmegfelelőbbet kiválasztani. 

Vásárlás előtt érdemes a termék és az eladó értékeléseit is alaposan ellenőrizni, és olyan kereskedőt választani, amely része a Aliexpress vásárlóvédelmi programnak.

Milyen kockázatokkal járhat a külföldi online rendelés?

A külföldi online rendelésnek számos előnye lehet. Olcsóbban vásárolhatsz, vagy beszerezhetsz olyan különleges termékeket, amelyeket Magyarországon nem árusítanak. 

Mielőtt azonban belevágsz, fontos, hogy megismerd a potenciális kockázatokat is. Ezek széles skálán mozognak, beleértve a csomag elvesztését, a nem megfelelő vagy rossz minőségű termékek érkezését, az online fizetéssel járó biztonsági kockázatokat, valamint a vámkezelés során felmerülő lehetséges problémákat.

Csomag elvesztése

Az online rendelések egyik legnagyobb kockázata egyértelműen az, hogy szállítás közben elkeveredhet a csomag. Ilyenkor lehet, hogy csak rossz címre szállítják ki, és késve ugyan, de megkapod. Az is előfordulhat azonban, hogy teljesen nyoma vész. 

Éppen ezért nagyon fontos, hogy csak olyan kereskedőtől vásárolj, amely megbízható futárszolgálattal dolgozik. A megadott szállítási címet és az elérhetőségeidet is alaposan ellenőrizd le. Ha lehetőséged van rá, érdemes olyan szállítási módot választani, amely segítségével nyomon követheted, hogy épp hol tart az áru. Nagyobb értékű tételek esetén pedig érdemes megfontolni a biztosítás kötését is, amennyiben a szolgáltató rendelkezik ilyen opcióval.

Nem megfelelő vagy rossz minőségű termékek

Az online rendelések egyik legnagyobb előnye, hogy bárhonnan és bármikor leadhatod őket. A hátránya viszont az, hogy a legtöbb esetben nincs lehetőséged rá, hogy személyesen ellenőrizd a termék minőségét.

Az is előfordulhat, hogy a termék minősége megfelelő ugyan, de nem azt kapod, amit rendeltél. Nagyon gyakoriak a méret- és színproblémák, de akár az is megeshet, hogy teljesen más áru van a csomagban, mint amiért fizettél.

Ezeket a kockázatokat nehéz elkerülni, ezért javasoljuk, hogy mindig böngészd át a vásárlói értékeléseket, és csak olyan helyről rendelj, ahol elégedett visszajelzéseket látsz. Emellett a vásárlás előtt minden esetben ellenőrizd a visszaküldési, illetve a garanciára vonatkozó szabályzatot, pláne külföldi online rendelés esetén.

Online rendelések fizetési kockázatai

Az e-kereskedelem térnyerésével megnőtt az online fizetések, és ezzel párhuzamosan sajnos a visszaélések száma is. 2022-ben közel 17 000 esetben regisztráltak fizetési visszaélést vagy csalást Magyarországon

Az alábbiakban összeszedtünk néhány fontos fizetéssel kapcsolatos tudnivalót, amire érdemes odafigyelni mind a hazai, mind pedig a külföldi online rendelések esetén:

Biztonságos webhelyről vásárolj

Fontos, hogy csak biztonságos honlapról kezdeményezz online rendelést. Ezt a honlap címében (URL) ellenőrizheted legegyszerűbben. Győződj meg róla, hogy “https://” kapcsolattal rendelkezik az oldal, ami előtt egy kis zárt lakatot is látsz. 

Jó, ha tudod, hogy vannak olyan webshopok és online piacterek, amelyek nem rendelkeznek saját fizetési rendszerrel. Ilyen esetben a vásárlás utolsó lépéseként átirányítanak egy fizetési szolgáltató oldalára, ahol kiegyenlítheted a vásárlásod összegét. Magyarországon online rendelés közben gyakran találkozhatsz például a Barion vagy a Simplepay fizetési szolgáltatókkal, míg külföldön a Stripe az egyik leggyakoribb. 

Ha nem ismered a fizetési rendszert, amelyre átirányított a weboldal, vagy valami gyanúsat észlelsz, akkor minden esetben ellenőrizd le a szolgáltatót mielőtt megadod a kártyaadataid és véglegesíted a vásárlást.

Használj virtuális kártyát 

Ma már a legtöbb pénzintézetnél könnyen beszerezhetsz egy, vagy akár több virtuális kártyaadatot is.

Az Erste virtuális bankkártya segítségével biztonságosabbá teheted az online rendeléseidet azáltal, hogy nem a fizikai bankkártyád adatait adod meg fizetéskor. A virtuális kártyák minden adattal rendelkeznek, amely az internetes fizetéshez szükséges: név, kártyaszám, lejárati dátum és biztonsági kód. A kártya limitjét bármikor könnyedén módosíthatod, vagy akár új kártyaadatokat is igényelhetsz, ha szükségesnek ítéled meg.

Import és vámkezelési nehézségek

A külföldi online rendelésekre eltérő import- és vámszabályok vonatkoznak attól függően, hogy az Európai Unió valamelyik országából vásárolsz-e, vagy az EU-n kívülről. 

Online rendelés az EU-n belül

A jelenlegi szabályozások alapján, ha egy másik EU-s tagországból rendelsz árut online, akkor nem kell import áfát és vámot fizetned. A termék után fizetendő általános forgalmi adót viszont igen. Ennek összegét általában a kereskedő feltünteti a vételárnál, amit rendeléskor rendezni is tudsz, így nincs vele más teendőd.

Online rendelés harmadik országból

A 2021-es EU-s áfatörvény életbelépése óta minden harmadik országból érkező (Európai Unión kívüli ország) áru után – a termék értékétől függetlenül – import áfát kell fizetned. 

Fontos, hogy ez azokra a termékekre is vonatkozhat, amelyeket az Aliexpress vagy más harmadik országbeli szolgáltató EU-ban lévő raktárából rendelsz. Ha ugyanis a termék nem esett át vámkezelésen, amikor az Unió területére beérkezett, akkor vásárlóként neked kell az import költségeket megfizetned csakúgy, mintha közvetlenül Kínából rendelnél.

A vámmal kapcsolatos tudnivalókat, illetve további részleteket a témáról a NAV webes rendelés információs aloldalán találsz. 

Kedvező devizaváltás

Válts devizát kedvező árfolyamon online, a George Appon vagy a George Weben hétköznapokon 8 és 17 óra között a havi keretösszegedig!

Online rendelés külföldről: mit érdemes tudnod a devizaváltásról?

A külföldi online rendelések esetén gyakran felmerül a devizaváltás kérdése, hiszen a nemzetközi eladóknak jellemzően euróban, amerikai dollárban, vagy más devizában kell fizetned. Amikor forintos számládról más devizában fizetsz, akkor a bankod vagy a fizetési szolgáltatód által alkalmazott devizaváltási árfolyamok befolyásolhatják a végső költségeidet. Alapvetően kétféle díjjal kell pénzváltáskor számolnod:

Átváltási árfolyam

Sok pénzintézet a saját átváltási árfolyamát használja. Ez azt jelenti, hogy a piaci középárfolyamhoz képest – amelyen ők veszik a devizát – drágábban adják el, a különbségből pedig profitálnak. Az árfolyamkülönbséggel járó költségeket elkerülheted például egy devizaszámlával, így azonos pénznemben, átváltás nélkül fizethetsz külföldi online rendeléskor. 

Például ha az USA-ból rendelsz valamit, és van USD devizaszámlád, valamint ahhoz tartozó kártyád, akkor devizaváltás nélkül vásárolhatsz.  

Átváltási díj

Vannak olyan fizetési szolgáltatók, amelyek átváltási díjat is felszámítanak, ha nem olyan devizában vásárolsz, mint amilyen pénznemben náluk tartod a pénzed. Például, ha a forint számládhoz tartozó kártyáddal fizetnél egy holland webshopban, akkor előfordulhat, hogy a fizetési szolgáltatód átváltási díjat számol fel a tranzakcióért.

A kellemetlen meglepetések és a rossz tapasztalatok elkerülése érdekében javasoljuk, hogy külföldi online rendeléseid előtt mindig tájékozódj az aktuális átváltási árfolyamokról, valamint a nemzetközi fizetések költségkímélő alternatíváiról.

Biztonságos és kedvező megoldás az online rendelésekhez: George

Az Erste Banknál kiemelt fontossággal bír számunkra, hogy kövessük a trendeket és az ügyfeleink változó igényeit. Ezzel összhangban alkottuk meg legújabb megoldásunkat a modern és rugalmas nemzetközi pénzkezelésre, valamint devizaváltásra. A George kedvező devizaváltás szolgáltatásunk külföldi utazásaidhoz és nemzetközi online rendeléseidhez is kedvező megoldást biztosít.

Mit érdemes tudni a George kedvező devizaváltásról?

Ismerd meg a legfontosabb tudnivalókat a szolgáltatással kapcsolatban.

Elérhetőség és díjak

A szolgáltatás minden Erste ügyfél számára elérhető, aki bankunknál lakossági számlatulajdonos, társtulajdonos vagy rendelkező. Használatához nincs szükség külön szerződésre és extra havidíj sem kerül felszámolásra.

Devizaváltás kiemelt árfolyamon

Hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között a havi keretösszegedig az internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatásunkon, a George Appon vagy a George Weben lakossági ügyfélként saját bankszámláid között kedvező, kiemelt árfolyamunkon válthatsz devizát. A kiemelt árfolyammal valós idejű, bankközi árfolyamon válthatsz, amiért plusz költséget nem számolunk fel.

Üzleti órákon kívül normál, számlakonverziós árfolyamon teljesítjük a devizaváltásod.

Kedvező megoldás külföldi pénzkezeléshez és nemzetközi online rendeléseidhez

A George kedvező devizaváltással nem kell többé az árfolyamveszteség, illetve az átváltási díjak miatt aggódnod online rendeléskor sem. Váltsd át pénzed a kedvező árfolyamon olyan pénznemre, amelyben fizetni szeretnél, majd kapcsolj át a megfelelő devizaszámlára és véglegesítsd a tranzakciót. 

Havi keretösszeg

A George kedvező devizaváltási szolgáltatást egy bizonyos havi keretösszegig veheted igénybe:

  • Lakossági vagy Erste Prémium ügyfélként a havi keretösszeged 500 000 Ft.

  • Erste Word vagy Erste Private Banking ügyfélként a havi keretösszeged 1 000 000 Ft. 

Ezeket egy összegben vagy részletekben is felhasználhatod az adott hónapban. Ha lejárt a csomagodhoz tartozó keretösszeg, akkor a hónap hátralévő részében a normál, számlakonverziós árfolyamon teljesítjük a devizaváltásod.

Milyen előnyei vannak?

A George kedvező devizaváltás legfőbb előnyei:

  • A nemzetközi fintech szolgáltatók által is kínált, kedvező árfolyamon válthatsz pénzt, miközben élvezheted a magyar fiókhálózat és az ügyfélszolgálat előnyeit.

  • A George segítségével pillanatok alatt átvezetheted a saját bankszámláid között az átváltani kívánt összeget, és már használhatod is.

  • Erste ügyfélként azonnal használatba veheted a szolgáltatást, hiszen nem szükséges hozzá külön szerződés vagy előfizetés.

  • Egy havi díjért cserébe többfajta devizaszámlát is nyithatsz pár perc alatt, akár online is. 

  • Egyetlen bankkártyát használhatsz az összes devizaszámládhoz.

  • A devizaszámlák között kényelmesen váltogathatsz a George Appban. Így mindig a külföldi webáruházak devizájához vagy nyaraláskor az adott ország pénzneméhez igazítva fizethetsz, elkerülve ezzel az árfolyamkockázatot és az átváltási díjakat. Így külföldi online rendeléseiden akár spórolhatsz is.

Az Erste kedvező devizaváltás szolgáltatása rugalmas és kedvező nemzetközi pénzkezelési lehetőséget biztosít számodra, amely segítségével nem kell többé aggódnod a külföldi vásárlásaid devizaváltásából és az egyéb díjakból adódó plusz költségei miatt. 

Hogyan működik?

George segítségével egyszerűen, gyorsan, akár a telefonodon elintézheted a devizaváltást! Nézd meg a videót, hogy működik!

Kedvező devizaváltás

Válts devizát kedvező árfolyamon online, a George Appon vagy a George Weben hétköznapokon 8 és 17 óra között a havi keretösszegedig!

 

 

Online rendelés külföldről: a legfontosabb tudnivalók

Összefoglalva, a külföldi online rendeléseid előtt végezz alapos kutatást az eladóval és a termékkel kapcsolatban. Azt javasoljuk, hogy kizárólag magas minősítésű, jó referenciákkal rendelkező kereskedőtől vásárolj. Ne csak az ár legyen a döntő tényező, mert ha silány minőséget kapsz, akkor nemzetközi szinten nehezebb lesz érvényesítened a termék visszaküldését, a pénzvisszafizetést és a garanciát. Vásárlás előtt ellenőrizd a hatályos vám és import szabályokat is. Ha csak teheted, válassz megbízható és nyomon követhető csomagküldő szolgáltatót. 

A külföldi online rendelések esetén elkerülheted a devizaváltással járó plusz költségeket, ha a George kedvező devizaváltást használod, amellyel bankközi árfolyamon, felár nélkül válthatsz pénzt. Majd a megfelelő devizaszámládat kiválasztva az eladó pénznemével azonos devizában fizetsz.

Nyiss Erste folyószámlát, és élvezd a kedvező átváltási árfolyam nyújtotta előnyöket a nemzetközi tranzakcióid során! 

 

Kapcsolódó tartalmaink