Sajnos az utóbbi hónapok bizonytalansága és a koronavírus kapcsán az emberek általános információigénye a kiberbűnözőket etikátlan és illegális pénzszerzési módszerek kifejlesztésére sarkallta. Fontosnak tartjuk, hogy az egészség megőrzése mellett az internetes bűnözéssel szemben is óvják magukat ügyfeleink. Ezért összeállítottunk egy rövid ismertetőt néhány javaslattal.

Mire érdemes figyelni?

  • Fokozottan ügyeljen, ha ismeretlen külső feladótól kap koronavírussal kapcsolatos levelet, ami linket vagy csatolmányt tartalmaz.
  • Óvatosan kezelje, ha privát e-mail címére olyan levelet kap, ami ismeretlen jótékonysági szervezeteknek való adományozásra buzdít, konkrét számlaszámokkal és instrukciókkal. Sokszor ezek átverések, és a pénz valójában csalók számlájára kerül. Szintén ilyen témában gyakran hoznak létre csaló weboldalakat is, ahol már nemcsak az adományra szánt pénzösszeget veszíthetjük el, hanem akár a bankkártya adatai is rossz kezekbe kerülhetnek! Javasoljuk, hogy ha adományozni szeretne, keressen megbízható szervezeteket, akik által biztosan jó helyre kerül adománya!
  • Ne töltsön le kétes koronavírus mobilapplikációkat a telefonjára! Bár tudjuk, hogy mindenki szeretne minél gyorsabban értesülni a legfrissebb hírekről, sok bűnöző erre építve adathalász kóddal ellátott telefonos alkalmazásokat hozott létre a közelmúltban. Bár az app áruházak  küzdenek az ilyen esetek ellen, ám a tömeges terjedésük miatt azt javasolnánk, hogy letöltés előtt győződjön meg az alkalmazás megbízhatóságáról!
  • Javasoljuk, ha megteheti, használjon privát eszközein antivírus szoftvert.

Köszönjük figyelmét, jó egészséget kívánunk!