Legfontosabb tudnivalók a fizetési moratóriumról

Bonyolult útvesztőnek tűnhet a fizetési moratórium. Éppen ezért összeszedtük a 10 legfontosabb dolgot, amiket feltétlenül érdemes tudni. Videóink is segítik a tájékozódást. Részletes tájékoztatásért látogasson el további oldalainkra!

  1. A Kormány 2020. március 18-án hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be. Minden lakossági és vállalati ügyfélnek automatikusan beállításra került a fizetési moratórium a 2020. március 18-án már fennálló és folyósított hitelekre.

  2. A moratórium eredetileg 2020. március 19. és 2020. december 31. közötti időszakra szólt, de a Kormány 2021. június 30-ig meghosszabbította.

  3. A fizetési moratórium minden hitelszerződéssel rendelkező ügyfelünkre vonatkozik, aki nem nyilatkozott arról, hogy tovább szeretné fizetni a hitelét.

  4. Fontos, hogy ha a moratórium ideje alatt bármikor úgy dönt, hogy folytatni szeretné a hiteltörlesztést, nyilatkozatot kell tennie.

  5. Ha 2020. március 18. és 2021. június 30. között él a moratóriummal, akkor nem kell megfizetnie a törlesztőrészleteket. Fontos, hogy a moratórium fizetési halasztást jelent, nem elengedést. Ez azt jelenti, hogy a hátralévő futamidőben esedékes tőketartozást, és a fizetési haladék alatt felhalmozott kamat- és egyéb díjtartozást a moratórium után meg kell majd fizetni, ezért igénybevételét elsősorban akkor ajánljuk, ha alapvetően megváltoztak törlesztési lehetőségei. Hitelkártya és folyószámlahitel esetén a moratóriumi tartozás ügyleti kamattal kamatozik.

  6. A moratórium hosszabbítása folytatólagos, vagyis 2021. január 1-től minden ügyfél számára automatikusan a 2020. december 31-én érvényben lévő moratóriumi státusz alapján folytatódik a hiteltörlesztési szándék beállítása. Ez azt jelenti, hogy ha Ön korábban moratóriumban volt, akkor hitele 2021. június 30-ig moratóriumban marad, ha pedig Ön korábban kilépett a moratóriumból, akkor 2021. január 1. után is folytatja a hiteltörlesztést. Ha ezen változtatni szeretne, nyilatkozatot kell tennie. Ezt a moratórium ideje alatt bármikor megteheti.

  7. A moratórium első szakasza (Moratórium1) 2020. december 31-én véget ért. A jogszabály értelmében elvégezzük a Moratórium1 lezárásával kapcsolatos elszámolást, melynek pontos részleteiről postai levélben értesítjük.

  8. Fontos, hogy ha hitele 2021. január 1-től is moratóriumban marad, akkor az elszámoló levélben közölt törlesztőrészletet a moratórium végéig, azaz 2021. június 30-ig nem kell megfizetnie.

  9. A moratórium második szakaszát (Moratórium2) követően, 2021. június 30. után újra esedékessé válnak majd a törlesztőrészletek. A fix futamidejű hitelek esetében összesítjük a moratórium ideje alatt felhalmozott kamatokat, díjakat és a hátralévő futamidőben még esedékes tőketartozást, majd a hitel futamidejét meghosszabbítjuk úgy, hogy a havi törlesztendő összege ne emelkedjen az eredeti szerződésben foglaltakhoz képest. Folyószámla és hitelkártya esetében elmaradt tőkét a szerződés szerint, a moratórium ideje alatt felhalmozott kamat és díj összegét pedig 12 havi egyenlő részletben kell majd megfizetni.

  10. A babaváró kölcsönök esetében az állami garancia kezességvállalási díj fizetése elengedjük.

Nézze meg a moratóriumról szóló videóinkat is!

Amit a fizetési moratóriumról tudni érdemes

Hogyan vonatkozik a fizetési moratórium a folyószámlahitelekre?

Hogyan vonatkozik a fizetési moratórium a hitelkártyákra?

Hogyan vonatkozik a fizetési moratórium a fix futamidejű hitelekre?

További hasznos tartalmaink