6 ok, amiért érdemes kilépnie a moratóriumból!

A moratóriumban maradásnak hosszú távú negatív hatásai lehetnek hitelére és hitelképességére, ezért csak akkor ajánljuk, ha ez valós segítséget jelent Önnek. Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amit érdemes megfontolnia, ha még nem lépett ki:

  1. A tartozás összege megnő. A moratórium alatti tőke, kamat és díjfizetését nem töröljük el, csak elhalasztjuk. A moratórium vége után újraindul hitelfizetése. A hosszabb futamidő miatt összességében több kamatot és díjat kell megfizetnie.
  2. A hitel futamideje megnő. Az eredeti törlesztőrészlete a moratórium miatt nem nőhet meg, így a felhalmozott tartozását úgy tudja megfizetni, hogy meghosszabbítjuk futamidejét. Ez azt jelenti, hogy tovább kell majd fizetnie hitelét.
  3. A futamidő növekedése a moratórium idejénél hosszabb. A babaváró hitel kivételével a fix futamidejű hiteleknél a moratóriumban töltött időszaknál hosszabb idővel nő meg a futamideje.
  4. Támogatott lakáshitelnél a kamattámogatás korábban le fog járni, emiatt a hosszabbított futamidő alatt magasabb kamatot és törlesztőrészletet kell fizetnie.
  5. Babaváró hitelnél nincs kezességvállalási díj. A Magyar Állam elengedte azt a moratórium ideje alatt, így ha kilép a moratóriumból, akkor sem kell azt megfizetnie.
  6. Szüneteltett babaváró hitelnél nem jelent többlet segítséget. Ha szünetelteti babaváró hitelét, egyébként sincs fizetési kötelezettsége.

Mit jelent ez?

A MNB az alábbi két konkrét példán mutatta be a júniusi Stabilitási jelentésében a moratórium hatását:

A moratóriumba lépéskor a feltételezett ügyfélnek 15 milliónyi tőketartozása és 20 évnyi futamideje van hátra lakáshiteléből. Ha a lakáshitel kamata 5%, és a moratóriumban töltött idő 27 hónap (2020. márciusától 2022. június végéig), akkor az összes tartozás a moratórium után 18 millió Ft lesz, azaz 3 millió Ft-tal több és futamideje összesen 56 hónappal, azaz több, mint 4,5 évvel hosszabbodik meg.

A moratóriumba lépéskor a feltételezett ügyfélnek 1,5 milliónyi tőketartozás és 7 évnyi futamideje van hátra személyi kölcsönéből. Ha a személyi kölcsön kamata 15%, és a moratóriumban töltött idő 27 hónap (2020. márciusától 2022. június végéig), akkor az összes tartozás a moratórium után 927 000 Ft-tal nő meg és futamideje összesen 58 hónappal, azaz közel 5 évvel hosszabbodik meg.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóközleménye

Ha bizonytalan moratóriumi státuszával kapcsolatban, akkor kérjük, ellenőrizze azt az Erste NetBankban vagy a moratóriumi kivonatán.

Gondolja végig jövőbeli terveit, és ha jelenlegi helyzete alapján nem jelent valós segítséget a moratórium, akkor lépjen ki!

Online

Töltse ki online nyilatkozatunkat, és lépjen ki pár perc alatt!

Telefonon

Hívja az Erste TeleBankot a +36 1 298 0222 számot banki munkanapokon 7-21 óra között!


 

További hasznos tartalmaink