Tervezett karbantartás / Planned maintenance

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. január 24. 22:00 óra és 2020. január 25. 8:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett rendszer-karbantartási munkálatokat végzünk, amely több szolgáltatásunk (Erste Lakossági NetBank, Erste Vállalati NetBank, Erste MobilBank, Electra, Internetes Vásárlást Ellenőrző SMS kód, sms szolgáltatások, weboldal szolgáltatások) működését is befolyásolja. A karbantartás 2020. január 24. 21:00 óra és 2020. január 26. 24:00 óra közötti időszakban a TeleBank szolgáltatás működését is befolyásolja.

 

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed between this Friday, Saturday and Sunday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services:Between 10:00 p.m. on January 24, 2020 and 8 a.m. on January 25, 2020 the operation of Erste Retail NetBank, Erste Corporate NetBank, Electra, Erste MobilBank, 3D Secure Code, sms services, website services will be suspended. Between 9 p.m. on January 24, 2020 and midnight of January 26, 2020 the operation of Erste TeleBank will be suspended.

 

A részletekért kattintson!/Please click here for details


Köszönjük a türelmet! / Thank you for your patience

Erste Lakástakarék Zrt. - Áthidaló kölcsön, Azonnali áthidaló kölcsön

Gondoljon a jövőre: teremtsen otthont már ma!

 • A teljes szerződéses összeget felveheti előre
 • Fix, kiszámítható kamatozás
 • Most 70 000 Ft jóváírással*

THM: 5,1%-6,2%

Áthidaló kölcsön kizárólag a 2018.10.17-e előtt megkötött megtakarítási szerződések vonatkozásában igényelhető.

Mi is az a Lakástakarék Áthidaló Kölcsön?

Ha lakásterveit már most ismeri és szívesen meg is valósítaná – legyen szó akár lakásvásárlásról, építésről vagy felújításról -, ne várjon az Erste Lakástakarék-szerződésének lejártáig! 

Az Áthidaló Hitel egy lakás-előtakarékossági szerződés részeként nyújtott hitel, melynek a kamata az áthidaló kölcsön, illetve a lakáskölcsön szakaszban is fix.

A termék igénybevételéhez a bank zálogjogával terhelt vagyonbiztosítás megkötése szükséges.

Az Áthidaló Hitel egy olyan hitel, amely két időszakra (kölcsönszakaszra) osztható:

1. A MEGTAKARÍTÁSI, illetve ÁTHIDALÓ KÖLCSÖN IDŐSZAKBAN Ön:
a lakás-előtakarékossági szerződéséhez kapcsolódó megtakarításait, illetve;
a kölcsönhöz kapcsolódó kamatot fizeti;
Ezen időszakban természetesen ugyanúgy jár Önnek az adott évben befizetett megtakarítás 30%-ának megfelelő, legfeljebb 72 000 Ft összegű állami támogatás!**

2. A LAKÁSKÖLCSÖN IDŐSZAKBAN Ön:
már csak a lakáskölcsön törlesztő részletét fizeti – amennyiben még van tartozása-, mivel a hitel csökkentésre kerül a befizetett megtakarítással, és a 30%-os állami támogatással (illetve ezen összegek betéti kamatával). Amennyiben marad még fennálló tartozása, a Lakáskölcsön után Ön fix, kiszámítható törlesztő részletet fizet a futamidő végéig!

Milyen lehetőségeim vannak, és mikor ajánljuk Önnek a Lakástakarék Áthidaló Kölcsönt?

 • ha már van megtakarítása, de kevesebb, mint egy éve megtakarít, akkor válassza az Erste Lakástakarék Azonnali Áthidaló kölcsönét
 • ha már rendelkezik legalább egy éves lakástakarék-szerződéssel, válassza Áthidaló kölcsönünket

Most 70.000 Ft-ot írunk jóvá, amennyiben Áthidaló-, vagy Azonnali áthidaló kölcsönt igényel!*

Miért ajánljuk tehát Önnek az Erste Áthidaló Kölcsönt?

 • Hosszútávon KISZÁMÍTHATÓ, FIX törlesztőrészlet függetlenül a jegybanki alapkamat változásától;
 • Az elő-, és végtörlesztés a Lakáskölcsön időszakban díjmentes – módozattól függően 4, 5, 6, 8 vagy 10 év után;
 • 30% állami támogatás  – akár 720.000 Ft – amely összeg a megtakarítással együtt a Kölcsön tőketartozását csökkenti;
 • Hiteligénylés akár azonnal, a lakástakarék-szerződés megkötésével egyidejűleg

Mire használhatja fel? 

Mekkora kölcsön vehető fel?

 • Minimum 1 000 000 Ft;
 • Maximum a lakás-előtakarékossági szerződés szerződéses összege, azaz 7 600 000 Ft, azonban, ha ennél nagyobb összegre van szüksége, úgy további lakás-előtakarékossági szerződés(ek)el növelheti a kívánt hitelösszegig!
  Általános szabály, hogy forint alapú áthidaló kölcsön esetén a nyújtott kölcsön összege nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlanok:
 • forgalmi értékének 80%-át (jogszabály által rögzített)
 • hitelbiztosítéki értékének 85%-át
 • az adott ingatlannal kapcsolatos beruházás finanszírozási igényének 100%-át, azaz a hitelösszeg nem lehet több mint a finanszírozott ingatlan vételára vagy építési költsége.

Kik vehetik fel az áthidaló/azonnali áthidaló kölcsönt/hitelt?

 • amennyiben Ön elmúlt 18 éves,
 • az Erste Lakástakarék Zrt. illetve a kiemelt közvetítőjeként eljáró Erste Bank Hungary Zrt. által elvégzett adós-, és hitelminősítési eljárás során hitelképesnek minősült,
  Nem vehet fel hitelt olyan személy, aki a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján szerepel. Amennyiben Önnek van házastársa/élettársa, úgy neki is szerepelnie kell az ügyletben, mint adóstárs.

Mekkora jövedelmet szükséges igazolnia? 

Önnek minden esetben szükséges jövedelmet igazolnia. A Lakástakarék-pénztár minimális elvárása:

 • egy hiteligénylő esetén legalább a 100 000 Ft nettó összeget elérő jövedelem kerüljön igazolásra;
 • több hiteligénylő esetén, összesen nettó 130 000 Ft jövedelem kerüljön igazolásra. Az igazolt jövedelem és a havi hiteltörlesztések összegének aránya alapján, a fedezetül felajánlott ingatlanok és a jogszabály által előírt, valamint a megtakarítási termékmódozathoz tartozó maximálisan nyújtható hitelösszeg figyelembe vételével kerül megállapításra, az Erste Lakástakarék Zrt. által nyújtott hitel összege.

Szükséges fedezet, és ha igen, akkor milyen típusú és értékű? 

A kölcsönügylet fedezeteként csak

 • Magyarország területén lévő;
 • per-, teher- és igénymentes;
 • önállóan forgalomképes ingatlan szolgálhat;
 • melynek műszaki állapota végleges, kivéve az építési jellegű hiteleket, ahol maga a kölcsön célját képező, építés alatt álló ingatlan is lehet a fedezet.

A fedezetként felajánlott ingatlan tulajdonosának a kölcsönigénylő rokoni hovatartozását illetően nincs korlátozása, tehát bárki felajánlhat ingatlanfedezetet egy kölcsönügylethez.

Áthidaló kölcsön csak olyan lakáscélú felhasználásra vehető igénybe, amely megfelel a lakás-takarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény, valamint az Általános Szerződési Feltételek elvárásainak.

Ön az ügylet fedezeteként a lakáscél ingatlan helyett/mellett felajánlhat más, akár nem lakáscélú ingatlant is, azzal a megkötéssel, hogy ezen nem lakáscélú ingatlan nem lehet az Áthidaló kölcsön célja.
Egy hitelügylethez maximum 3 db ingatlanfedezet ajánlható fel.


Szükséges önerő biztosítása a finanszírozáshoz?

A lakás-takarékpénztári szerződés módozata meghatározza az adható hitel maximumát, így ehhez viszonyítottan, és az ingatlanfedezethez kapcsolódó maximálisan adható hitelösszeg együttesen befolyásolja az önerő mértékét.

Mekkora futamidőre vehető fel Áthidaló kölcsön?

Az Áthidaló kölcsön lejárata lehet a szerződött módozat szerinti kiutalás időpontja, abban az esetben, ha az Áthidaló kölcsön összege kevesebb, vagy egyenlő a megtakarítási összeggel.

Azokban az esetekben, amikor az Áthidaló kölcsön összege magasabb, mint a megtakarítási összeg, kiutaláskor az Áthidaló hitelbe betörlesztésre kerül a megtakarítási összege, valamint folyósításra/betörlesztésre kerül a lakáskölcsön, mindezek eredményeként a lakáskölcsön lejárata lesz a futamidő vége.

Milyen költségekkel kell számolni?

Az Áthidaló kölcsön folyósítását megelőzően, valamint folyósítását követően többféle költség is felmerül, melyek közül a legfontosabbakat összegyűjtöttük:

 • Ingatlan vásárlása esetén adásvételi szerződést kell kötni, melynek ügyvédi munkadíja általában a vételár 0,5-1,5%-a,
 • Abban az esetben, ha építési engedélyköteles munkák kerülnek elvégzésre, építési engedélyezési tervet kell készíteni, és ez alapján igényelni az építési engedélyt az illetékes hatóságtól.
 • A fedezetül felajánlott ingatlanokat fel kell becsültetni. Az értékbecslést és a műszaki szakértést az Erste Lakástakarék Zrt. által kijelölt szakértők végzik el.
 • A fedezetül felajánlott 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatot, valamint családi ház, ikerház, vagy sorházi lakás fedezete esetén 60 napnál nem régebbi térképmásolatot szükséges.
 • Amennyiben a kölcsönszerződés megkötésre kerül, azt minden esetben közjegyzői okiratba kell foglalni.
 • Az ingatlanfedezet(ek)re az Erste Lakástakarék Zrt. jelzálogjogot,  továbbá elidegenítési és terhelési tilalmat alapít.
 • Ezen kívül fedezetül felajánlott ingatlanokra lakásbiztosítást kell kötni.

A Lakástakarék kölcsönkérelem folyamata:

 • Dokumentáció benyújtása: Kölcsönkérelmi dokumentációt összeállítása és benyújtása a bankfiókban – kollégáink segítenek Önnek abban, hogy pontosan mely dokumentumokat kell Önnek összeállítani, kitölteni. Amit érdemes magával hoznia:
  • személyes okmányok;
  • jövedelmet igazoló dokumentum (amennyiben nem rendelkezik Erste munkabér számlával);
  • fedezeti ingatlan adatai.
 • Értékbecslés megrendelése, adósminősítés: A beadott dokumentumok alapján a Bank elindítja mind az Ön, mind az ingatlan minősítéséhez szükséges folyamatokat.
 • Hitelkérelem bírálata: Az értékbecslés és a minősítés eredménye alapján döntés születik hitelkérelméről.
 • Szerződéskötés: Pozitív bírálati eredmény esetén megtörténik a szerződéskötés.
 • Folyósítás: A kölcsön folyósítási feltételeinek ellenőrzését követően már rendelkezhet is a céljai megvalósításához szükséges összeggel!

Részletes felvilágosításért, kérjük, forduljon fióki tanácsadóinkhoz, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére, vagy hívja az Erste TeleBankot a +36 1 298 0222-es telefonszámon!

A lakossági hitel-, számla- és betéti termékekkel kapcsolatos további termékleírások, összehasonlítást segítő alkalmazások a Magyar Nemzeti Bank honlapján találhatók:

Feltételek

Reprezentatív példa azonnali áthidaló kölcsönre:

A THM érték számítására vonatkozó szabályok szerint meghatározott referencia kölcsönt 5 éves futamidőre nem nyújtja a lakás-takarékpénztár, ezért a hozzá legközelebbi, létező futamidő került figyelembevételre.

EgyOtthon 0159-48 hó módozatú, havi 7.150 Ft megtakarítást figyelembe véve,

 

 
    ha az ügyfél az Extra kedvezmény kategória szerinti feltételeket teljesíti az áthidaló kölcsön tekintetében ha az ügyfél a 2-es kedvezmény kategória szerinti feltételeket teljesíti az áthidaló kölcsön tekintetében ha az ügyfél kedvezmény nélküli kategóriát választja az áthidaló kölcsön tekintetében

áthidaló kölcsön kamat típusa, mértéke (%/év):

  fix 4,99%

fix 5,19 %

fix 5,90%

lakáskölcsön kamat típusa mértéke (%/év):

  fix 5,90%

fix 5,90%

fix 5,90%

a hitel teljes díjában foglalt díj, jutalék, költség és adó:

  221 826 Ft

 230 159 Ft

259 742 Ft

a hitel teljes díjába foglalt díjak

   

megtakarítás számlavezetési díja: 150 forint/hó,
ingatlan értékbecslésének díja: 32 000 Ft,
földhivatali díj: 12 600 forint

 

a hitel teljes összege:

   

1 000 000 Ft

 

szerződéses összeg

   

1 000 000 Ft

 

az áthidaló kölcsön futamideje:

   

50 hónap

 

a lakáskölcsön futamideje:

   

48 hónap

 

a kölcsön együttes futamideje

   

98 hónap

 

teljes hiteldíj mutató a teljes futamidőre:

  5,3%

5,5 %

6,2 %

a fizetendő teljes összeg:

  1 221 826 Ft

1 230 159 Ft

1 259 742 Ft

a havi törlesztőrészlet összege az áthidaló kölcsön szakaszban:

  11 458 Ft

11 625 Ft

12 217 Ft

a havi törlesztőrészlet összege a lakáskölcsön szakaszban:

  12 742 Ft

12 742 Ft

12 742 Ft

a hitel fedezete:

   

ingatlanra bejegyzett jelzálogjog

 

az áthidaló kölcsön törlesztőrészletek + lakáskölcsön törlesztőrészletek száma:

   

50db + 48db = 98 db

 
egyenletes törlesztésű/ nem egyenletes törlesztésű

áthidaló kölcsön

lakáskölcsön

   

nem egyenletes törlesztésű

 
    egyenletes törlesztésű  

A törlesztőrészlet az áthidaló szakaszban tartalmazza a megtakarítást, a kamatot és a megtakarítás számlavezetési díját is.

 

Reprezentatív példa áthidaló kölcsönre:

A THM érték számítására vonatkozó szabályok szerint meghatározott referencia kölcsönt 5 éves futamidőre nem nyújtja a lakás-takarékpénztár, ezért a hozzá legközelebbi, létező futamidő került figyelembevételre.

1 év eltelt megtakarítás idővel rendelkező EgyOtthon 0159-48 hó módozatú havi 7.150 Ft megtakarítást figyelembe véve,

 
    ha az ügyfél az Extra kedvezmény kategória szerinti feltételeket teljesíti az áthidaló kölcsön tekintetében ha az ügyfél a 2-es kedvezmény kategória szerinti feltételeket teljesíti az áthidaló kölcsön tekintetében ha az ügyfél kedvezmény nélküli kategóriát választja az áthidaló kölcsön tekintetében

áthidaló kölcsön kamat típusa, mértéke (%/év):

  fix 4,99%

fix 5,19%

fix 5,90%

lakáskölcsön kamat típusa mértéke (%/év):

  fix 5,90%

fix 5,90%

fix 5,90%

a hitel teljes díjában foglalt díj, jutalék, költség és adó:

  84 326 Ft

90 659 Ft

113 142 Ft

a hitel teljes díjába foglalt díjak

    megtakarítás számlavezetési díja: 150 forint/hó,
ingatlan értékbecslésének díja:  32 000 Ft,
földhivatali díj: 12 600 forint
 

a hitel teljes összege:

   

1 000 000 Ft

 

szerződéses összeg

   

1 000 000 Ft

 

az áthidaló kölcsön futamideje:

   

38 hónap

 

a lakáskölcsön futamideje:

   

48 hónap

 

a kölcsön együttes futamideje

   

86 hónap

 

teljes hiteldíj mutató a teljes futamidőre:

  5,1%

5,0 %

6,0 %

a fizetendő teljes összeg:

  1 084 326 Ft 

1 090 659 Ft 

1 113 142 Ft 

a havi törlesztőrészlet összege az áthidaló kölcsön szakaszban:

  11 458 Ft

11 625 Ft

12 217 Ft

a havi törlesztőrészlet összege a lakáskölcsön szakaszban:

   

12 742 Ft

 

a hitel fedezete:

   

ingatlanra bejegyzett jelzálogjog

 

az áthidaló kölcsön törlesztőrészletek + lakáskölcsön törlesztőrészletek száma:

   

38db + 48db = 86 db

 
egyenletes törlesztésű/ nem egyenletes törlesztésű

áthidaló kölcsön

 

lakáskölcsön

    nem egyenletes törlesztésű  
  egyenletes törlesztésű  

A törlesztőrészlet az áthidaló szakaszban tartalmazza a megtakarítást, a kamatot és a megtakarítás számlavezetési díját is.

 

Az áthidaló kölcsön/azonnali áthidaló kölcsön nem egyenletes törlesztésű kölcsön. Az ERSTE Lakástakarék  Zrt. által a természetes személyek részére kínált azonnali áthidaló és áthidaló hitelek mindegyike két szakaszból állhat (megtakarítási időszak és lakáskölcsön). Az áthidaló kölcsön  szakaszban (megtakarítási idő alatt): (1) a megtakarítás fizetése (gyűjtése) történik a kölcsönre zárolt megtakarítási számlára, mely lejáratakor a hitel tőke csökkentésére kerül elszámolásra (2) kamat fizetés történik a hitel számlára, a napi kamatszámítás módszerével. Az adós az áthidaló kölcsönt annak lejáratakor a kiutalt megtakarítási szerződés szerződéses összegéből egy összegben fizeti vissza azzal, hogy a továbbiakban a visszafizetéshez a felhasznált lakáskölcsön módozat szerinti kölcsön törlesztésére köteles. A tőke törlesztése a megtakarítási idő leteltét követően az annuitás módszerével kezdődik meg. A hitelszerződés feltételeinek betartása (kamat megfizetése) a megtakarítás fizetése, gyűjtése nélkül nem eredményezi automatikusan a hitel teljes összegének visszafizetését.

A termék igénybevételéhez a fedezeti ingatlanra az Erste Lakástakarék Zrt. zálogjogával terhelt vagyonbiztosítás megkötése, valamint a hiteltörlesztésre szolgáló folyószámla fenntartása szükséges. A hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötendő vagyonbiztosítás díja és a hiteltörlesztésre szolgáló folyószámla havi számlavezetési díja a hitelező számára nem ismert, azt a THM nem foglalja magában.

A hitelező neve: Erste Lakástakarék Zrt., A hitelközvetítő neve: Erste Bank Hungary Zrt.
A termék igénybe vételéhez a Lakás-takarékpénztár zálogjogával terhelt vagyonbiztosítás megkötése, valamint pénzügyi intézménynél vezetett lakossági bankszámla szükséges, melyről az aktuális, esedékes tartozás beszedése limit nélküli csoportos beszedési megbízással történik. Elvárás továbbá a számla vonatkozásában a felhatalmazó levélen alapuló azonnali beszedési megbízás megadása is.

Figyelembe véve az Erste Lakástakarék Zrt. által értékesített módozatokat a THM értéke áthidaló és azonnali áthidaló kölcsön tekintetében: 4,2% - 6,2%

A THM meghatározása az aktuális és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.Jelen kommunikáció a 2018.12.10-én hatályos jogszabályok feltételeit figyelembe véve készült.   

*A 70.000 Ft visszatérítés a 2018. február 19-től az akció visszavonásáig befogadott és folyósított áthidaló/azonnali áthidaló kölcsön/Szimpla azonnali áthidaló kölcsön ügyletekre érvényes. Az Erste Lakástakarék Zrt. az akciós feltételeknek megfelelő áthidaló/azonnali áthidaló kölcsön/ Szimpla azonnali áthidaló kölcsön ügyletek esetében kizárólag egy hitelcélt szolgáló ügylet(ek)hez igénybe vehető, egyszeri 70 000 Ft összegű számlajóváírást teljesít. Amennyiben több lakástakarék-pénztári megtakarításra párhuzamosan igényelt áthidaló hitelből kerül finanszírozásra egy hitelcél, abban az esetben a hitelcélhoz kötötten a párhuzamosan igényelt áthidaló hitelekhez kizárólag egyszer érvényesíthető a 70.000 Ft egyösszegű jóváírás. Az Erste Lakástakarék Zrt. a jóváírást az áthidaló/azonnali áthidaló hitel/kölcsön (első) (rész, vagy egyösszegű) folyósítását követően a hitelügylet/kölcsön törlesztési forrásául szolgáló bankszámlájára teljesíti. 
**Az állami támogatás éves mértéke szerződésenként és személyenként, az adott megtakarítási évben – rendszeres befizetést feltételezve – az adott szerződés alapján betétként elhelyezett összeg 30%-a, legfeljebb évi 72 000 Ft, amely havi 20 000 Ft-os megtakarítás esetén érhető el. Az ERSTE Lakástakarék Zrt. engedélyezett módozatai esetén az állami támogatással együtt számított EBKM érték 4,22%-10,28%, az állami támogatás nélkül számított EBKM érték (-)0,62 %-(-)1,50%, a megtakarítási idő és a kedvezményre való jogosultság függvényében. A jelen tájékoztatóban megjelölt EBKM érték a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló 82/2010. (III. 25.) kormányrendelet alapján került megállapításra, havi 20 000 Ft folyamatos betételhelyezést feltételezve.
A tájékoztatás nem teljes körű, a betéti szerződés részletes leírását, az állami támogatásra való jogosultság részletes szabályait, feltételeit az Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat) tartalmazza, az igénybe vehető kedvezmények feltételeit az Akciós Hirdetmény tartalmazza.
2018. évi LXIII. törvény 2018.10.17-én hatályba lépett, mely alapján a 2018.10.16. napját követően kötött lakás előtakarékossági szerződésekre nem jár állami támogatás. Lakás-előtakarékossági szerződéseket 2018.10.17. napjától, új termék értékesítés megkezdéséig nem fogadunk be.

További részletek illetve feltételek a Lakás-takarékpénztár Üzletszabályában és a Hirdetményében szerepelnek, amely megtalálható az Erste Bank bankfiókokban, és honlapunkon, a www.erstelakastakarek.hu címen.