Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: 

A KSH közlése szerint novemberben 4,8%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva, amely megfelelt a várakozásunknak. A január és november közötti időszakban 5,6%-kal meghaladta 2014 hasonló időszakában mért értéket. A bővülést segítette a nettó reálbérek stabil növekedése. Emellett pedig a fogyasztói bizalmi indexek továbbra is erős szinteken tartózkodnak.

A rendelkezésre adatok alapján úgy látjuk, hogy a kiskereskedelmi forgalom szerkezete érdemben nem változott novemberben. Az élelmiszer, illetve a nem-élelmiszer kiskereskedelem is lendületesen bővült, 2,5%, illetve 6,9%-kal (év/év). Ezzel szemben az üzemanyag-kiskereskedelem veszített valamelyest a lendületéből, hiszen az év elejétől mért 5,7%-os (év/év) átlagnál lassabb, 4,4%-os ütemet ért el.

Véleményünk szerint decemberben is megmaradhatott a kiskereskedelmi forgalom lendületes bővülése és a 2015-ös év egészében 5,8%-kal bővülhetett. Azt gondoljuk, hogy idén sem lesz másképp, a kiskereskedelmi forgalom növekedése folytatódhat, azonban az ütem lassulhat, ami részben technikai tényezőkre vezethető vissza. Ilyen tényező például az, hogy az elektronikus pénztárgépek fehérítő hatása halványulhat. Tehát idén 4-5%-kal bővülhet a kiskereskedelmi forgalom, amelyet támogatni fog a személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentése, illetve az alacsony inflációs környezet is.


További információ:

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu