Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: 

Novemberben az ipari termelés 9,5%-kal nőtt, míg a munkanappal kiigazított mutató 7%-os bővülést tükrözött. A növekedési ütem nem meglepő, hiszen a novemberi beszerzési menedzser index kifejezetten erős lendületről tanúskodott. A részletek egyelőre nem állnak rendelkezésre, azonban feltételezzük, hogy továbbra is az autóipar volt az elsődleges motorja az ipari termelés bővülésének, míg az élelmiszeripar, vegyipar, illetve számítógép és elektronikai termékek gyártása feltételezhetően visszafogottabb ütemben nőttek. A tavalyi év egészében átlagosan meghaladhatta a 7%-ot az ipar növekedési üteme, idén azonban ennél alacsonyabb lehet az éves átlag, ami becslésünk szerint 4-5% között alakulhat.

külkereskedelmi mérleg többlete 673 millió euró volt novemberben. Összehasonlítva 2014 novemberével, a többlet enyhén csökkent, hiszen akkor 709 millió eurót publikált a KSH. A többlet zsugorodásának oka, hogy kifejezetten gyors ütemben, 7,7%-kal nőtt az import értéke, míg az export 6,5%-kal bővült. A külkereskedelmi többlet továbbra is kiemelkedően magasnak számít, hiszen ha a január-november időszaki többletet vizsgáljuk, akkor látjuk, hogy már átlépte a 7,4 milliárd eurót. Ez az érték 2014 azonos időszakában 6 milliárd euró volt. 2015 egészében megközelíthette a 8 milliárd eurót a többlet, idén viszont stagnálhat, vagy megkezdődhet az egyenleg fokozatos zsugorodása, amennyiben a várakozásainknak megfelelően erősödik a háztartások fogyasztása, ami az importot tovább növelheti.

Várakozásunk szerint 2016-ban átlagosan 2,2%-kal bővülhet a magyar GDP, amelyben jelentős szerepet játszik a háztartások fogyasztása a keresleti oldalon, illetve fontos szerepet kap továbbra is az ipari termelés a kínálati oldalon.


További információ:

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu