Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: 

Tovább emelkedett az inflációs mutató decemberben. A várakozásoknak megfelelően 0,9%-ra nőtt a fogyasztói árindex 2014 decemberéhez képest, miközben havi alapon 0,3%-os visszaesés történt. A maginflációs mutató tekintetében a tavalyi év utolsó hónapjában sem láthattunk érdemi elmozdulást, novemberhez hasonlóan 1,4%-on állt év/év alapon.

Az inflációs folyamatok a korábbi hónapokhoz hasonló tendenciát mutattak decemberben. Az élelmiszerek (2,2% év/év), szolgáltatások (1,5% év/év), szeszes italok, dohányáruk (3,8% év/év), tartós fogyasztási cikkek (1,7% év/év) ára emelkedett 2014 decemberéhez viszonyítva, miközben az üzemanyagár 8,9%-kal lett olcsóbb éves összevetésben. 

A tavalyi év egészében 0,1%-kal mérséklődött átlagosan a fogyasztói árindex. Véleményünk szerint januárban folytatódhat az inflációs ráta gyorsulása és az idei év egészében átlagosan 1,3% lehet, míg 2017-ben már elérheti a 2,7%-ot. 

A monetáris politikát illetően továbbra is változatlan alapkamatot feltételezünk egészen 2017 első negyedévének végéig. Alternatív forgatókönyvünkben egy új kamatcsökkentési ciklust vázolunk, mely során akár 30-40 bázisponttal mérséklődhet az alapkamat. Ha ez a forgatókönyv következne be, akkor akár már márciusban, a friss Inflációs Jelentés közzétételével együtt elindulhat egy új, lassú ütemű kamatcsökkentési ciklus. Azonban előfordulhat az is, hogy az MNB vár júniusig, hiszen addigra kiderül, hogy a Fed kamatemelési ciklusa mennyire lesz szigorú, illetve az EKB-nak is lesz lehetősége az eurózóna monetáris kondícióin lazítani. Fontos megjegyezni, hogy egyelőre erre nem tett kamatcsökkentésre utalást a Monetáris Tanács.

További információ:

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu