Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 10. 22. 22:00 óra és 2020. 10. 23. 06:00 óra, továbbá 2020.10.25. 02:00 óra és 10.25. 03:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on October 22, 2020 and 6:00 a.m. on October 23, 2020, furthermore between 2:00 a.m. on October 25, 2020 and 3:00 a.m. on October 25, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely:

Tovább emelkedett az inflációs mutató decemberben. A várakozásoknak megfelelően 0,9%-ra nőtt a fogyasztói árindex 2014 decemberéhez képest, miközben havi alapon 0,3%-os visszaesés történt. A maginflációs mutató tekintetében a tavalyi év utolsó hónapjában sem láthattunk érdemi elmozdulást, novemberhez hasonlóan 1,4%-on állt év/év alapon.

Az inflációs folyamatok a korábbi hónapokhoz hasonló tendenciát mutattak decemberben. Az élelmiszerek (2,2% év/év), szolgáltatások (1,5% év/év), szeszes italok, dohányáruk (3,8% év/év), tartós fogyasztási cikkek (1,7% év/év) ára emelkedett 2014 decemberéhez viszonyítva, miközben az üzemanyagár 8,9%-kal lett olcsóbb éves összevetésben.

A tavalyi év egészében 0,1%-kal mérséklődött átlagosan a fogyasztói árindex. Véleményünk szerint januárban folytatódhat az inflációs ráta gyorsulása és az idei év egészében átlagosan 1,3% lehet, míg 2017-ben már elérheti a 2,7%-ot.

A monetáris politikát illetően továbbra is változatlan alapkamatot feltételezünk egészen 2017 első negyedévének végéig. Alternatív forgatókönyvünkben egy új kamatcsökkentési ciklust vázolunk, mely során akár 30-40 bázisponttal mérséklődhet az alapkamat. Ha ez a forgatókönyv következne be, akkor akár már márciusban, a friss Inflációs Jelentés közzétételével együtt elindulhat egy új, lassú ütemű kamatcsökkentési ciklus. Azonban előfordulhat az is, hogy az MNB vár júniusig, hiszen addigra kiderül, hogy a Fed kamatemelési ciklusa mennyire lesz szigorú, illetve az EKB-nak is lesz lehetősége az eurózóna monetáris kondícióin lazítani. Fontos megjegyezni, hogy egyelőre erre nem tett kamatcsökkentésre utalást a Monetáris Tanács.

Barczel Vivien
+36-1-373-2026