Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: 

Novemberben 5,3%-kal emelkedtek a bruttó nominális bérek az előző év azonos időszakához képest. Ha kiszűrjük a közfoglalkoztatottak hatását a kereseti mutatókból, akkor 6,1%-os bérnövekedésről tanúskodnak a novemberi számok. A versenyszektorban 4,9%-kal, az államigazgatásban pedig 9,3%-kal emelkedtek a bruttó bérek éves összevetésben. Így összességében, 2015. januárja és novembere között 4,3%-kal nőttek a bruttó bérek Magyarországon.

Úgy gondoljuk, hogy 2016-ban is folytatódhat a bérek növekedése. A bruttó bérek 3 és 4% közötti ütemben bővülhetnek, a nettó bérek pedig akár 5%-ot is meghaladó ütemben is nőhetnek idén annak köszönhetően, hogy a személyi jövedelemadó 1 százalékponttal 15%-ra csökkent idén.

Előrejelzésünk szerint 1,3% lehet idén az inflációs ráta – amennyiben a fogyasztói üzemanyagárak nem csökkennek jelentősen tovább, hiszen ekkor a jelenlegi előrejelzésünknél alacsonyabb lehet az inflációs mutató. Tehát idén újra erős (nettó) nominális bérnövekedést tapasztalhatunk, amelyet alacsony infláció fog kísérni. Reálértelemben lendületesen nőhetnek tovább a bérek 2016-ban, így a háztartások fogyasztása stabil alapot jelenthet a GDP növekedés esetében. Várakozásunk szerint idén 2,2%-kal nőhet a GDP.


További információ:

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu