Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 10. 22. 22:00 óra és 2020. 10. 23. 06:00 óra, továbbá 2020.10.25. 02:00 óra és 10.25. 03:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on October 22, 2020 and 6:00 a.m. on October 23, 2020, furthermore between 2:00 a.m. on October 25, 2020 and 3:00 a.m. on October 25, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely:

Novemberben 5,3%-kal emelkedtek a bruttó nominális bérek az előző év azonos időszakához képest. Ha kiszűrjük a közfoglalkoztatottak hatását a kereseti mutatókból, akkor 6,1%-os bérnövekedésről tanúskodnak a novemberi számok. A versenyszektorban 4,9%-kal, az államigazgatásban pedig 9,3%-kal emelkedtek a bruttó bérek éves összevetésben. Így összességében, 2015. januárja és novembere között 4,3%-kal nőttek a bruttó bérek Magyarországon.

Úgy gondoljuk, hogy 2016-ban is folytatódhat a bérek növekedése. A bruttó bérek 3 és 4% közötti ütemben bővülhetnek, a nettó bérek pedig akár 5%-ot is meghaladó ütemben is nőhetnek idén annak köszönhetően, hogy a személyi jövedelemadó 1 százalékponttal 15%-ra csökkent idén.

Előrejelzésünk szerint 1,3% lehet idén az inflációs ráta – amennyiben a fogyasztói üzemanyagárak nem csökkennek jelentősen tovább, hiszen ekkor a jelenlegi előrejelzésünknél alacsonyabb lehet az inflációs mutató. Tehát idén újra erős (nettó) nominális bérnövekedést tapasztalhatunk, amelyet alacsony infláció fog kísérni. Reálértelemben lendületesen nőhetnek tovább a bérek 2016-ban, így a háztartások fogyasztása stabil alapot jelenthet a GDP növekedés esetében. Várakozásunk szerint idén 2,2%-kal nőhet a GDP.

Barczel Vivien
+36-1-373-2026