Ürmössy Gergely:

A várakozásokat jelentősen meghaladta a decemberi külkereskedelmi adat, amely elérte a 643 millió eurót, ami a 2014 decemberében mért 245,5 millió euróhoz képest jelentős növekedést tükröz. Így a 2015-ös év egészében megközelítette a 8,1 milliárd eurót a külkereskedelmi többlet. A várakozásokat jelentősen meghaladó egyenleg elsősorban annak köszönhető, hogy az import euróban mért növekedési üteme 1%-ra esett vissza, míg vele szemben az export 7,3%-kal bővült.

Egyelőre nem állnak rendelkezésre a részletek, azonban feltételezzük, hogy az import növekedési üteme csupán átmenetileg esett az elmúlt hónapokban látott növekedési ütem alá. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy 2016 első hónapjaiban a januári import növekedési ütem a szokásosnál magasabb lehet, hiszen a belföldi fogyasztás és a beruházások jelentős importtartalommal bírnak. Arra számítunk, hogy idén is hasonló, 8 milliárd euró körül alakulhat a külkereskedelmi többlet.

A külkereskedelmi mérleg többlete egyben azt is jelenti, hogy a magyar folyó fizetési mérleg szufficite is rendkívül magas lehetett, akár a GDP 5%-át is elérhette 2015-ben. Ennek pedig az a jelentősége, hogy negatív nemzetközi tőkepiaci és befektetői hangulat esetén a forint számára védőpajzsot nyújthat a többlet, és más feltörekvő piaci devizákhoz viszonyítva jól teljesíthet.

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu