Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A 2015-ös év utolsó negyedévében 3,2%-kal (év/év) nőtt a magyar GDP a KSH közlése szerint. Az adat jelentősen meghaladta a várakozásokat. A KSH jelentése szerint a nemzetgazdasági iparágak többsége hozzájárult a növekedéshez a mezőgazdaság és az építőipar kivételével. A részletek egyelőre nem állnak rendelkezésre, azonban a decemberi építőipari adatok alapján feltételezzük, hogy a becslésünknél jobban teljesíthetett az építőipar az utolsó negyedévben köszönhetően annak, hogy a kormány lehívott minden rendelkezésre álló EU-s támogatást 2015 végéig, illetve még azon felül, a költségvetésben keletkező pufferből is megfinanszírozott különböző beruházásokat. Mindezek mellett pedig fontos tényező lehetett az autóipar teljesítménye, illetve rajtuk keresztül az export is. Ezt támasztja alá az is, hogy a német GDP 2,1%-kal bővült 2015 negyedik negyedévében, ami szintén jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat.

Így, 2015 egészében 2,9%-kal bővült a magyar gazdaság, ami a 2014-es 3,7%-os ütemhez képest lassabb növekedésről tanúskodik. Régiós összehasonlításban folytatódott a lemaradás a szomszédos országokhoz képest, hiszen Szlovákia 4,2%-kal, Románia 3,7%-kal. A lengyel és a cseh GDP növekedési adat még nem áll rendelkezésre, azonban a várakozások szerint a lengyel gazdaság kb. 3,8%-kal, a cseh gazdaság pedig akár 4,5%-kal is növekedhetett. Ezzel szemben az eurózóna tagállamokhoz való gazdasági felzárkózás folytatódott 2015-ben.

Előretekintve, idén további lassulásra számítunk, várakozásunk szerint 2,2%-kal nőhet a magyar GDP, aminek a gerincét a háztartások fogyasztása adhatja. Az előrejelzésünk körül szimmetrikus kockázatokat látunk, hiszen a háztartások által támasztott keresletben a vártnál nagyobb erő lehet, ami nagyobb lendületet adhat a gazdaságnak. Negatív kockázatként tartjuk számon a külső piacaink, azaz az Eurózóna, illetve Ázsia várható gazdasági teljesítményét, ami érdemben ronthat a magyar gazdaság kilátásain.

További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu