Erősödik a pénzügyi tudatosság – Az év eleje a megtakarítások, befektetések újratervezésének időszaka

A kelet-közép európai régióban a magyarok számára a legfontosabb, hogy megtakarítsanak, a havi átlagosan félretett összegek összehasonlításában pedig a középmezőnyben vagyunk 15 ezer forinttal – derül ki az Erste Bank hét régiós ország megtakarítási szokásaira kiterjedő felméréséből. A megtakarítási célok tekintetében nincs jelentős eltérés az országok között: vészhelyzetre, illetve kisebb-nagyobb felújításokra, vásárlásokra tartalékolnak a legtöbben itthon, és a környező országokban is. Az év eleje egyébként hagyományosan a megtakarításokról, befektetésekről szól. Sokan ilyenkor kezdenek el félretenni, vagy ekkortájt vizsgálják felül meglévő befektetési portfoliójukat.

2016. február 22. A kelet-közép európai régióban a magyarok tartják a legfontosabbnak azt, hogy megtakarítsanak – derül ki az Erste hét régiós ország megtakarítási szokásait vizsgáló felméréséből. A magyar mellett a cseh, horvát, osztrák, szerb, szlovák és román lakosság körében végzett reprezentatív felmérés szerint a magyarok 59 százaléka tartja nagyon fontosnak a rendszeres pénzügyi megtakarítás meglétét, míg ez az arány az e tekintetben sereghajtó Szlovákiában mindössze 22 százalék, de például Ausztriában is csak 33 százalék.

Tudta-e Ön, hogy…

1. Váratlan kiadásokra (52 százalék), lakáscélokra (38 százalék), a nyugdíjas évekre (34 százalék), és a gyerekeik jövőjére (29 százalék) gyűjtenek leginkább a magyarok?

2. A magyarok 59 százaléka szerint nagyon fontos a rendszeres megtakarítás, és ezzel az első helyen vagyunk a régióban?

3. Ugyanakkor a magyarok 32 százaléka egyáltalán nem elégedett (+18 százalék inkább nem elégedett) azzal az összeggel, amit félre tud tenni?

4. Átlagosan 15 ezer forintot teszünk félre havonta?

5. Az életbiztosítás, a megtakarítási számla és a lakástakarék számítanak a legnépszerűbb megtakarítási/befektetési formának?

Ugyanakkor szintén hazánkban a legmagasabb az aránya – 32 százalék – azoknak, akik egyáltalán nem elégedettek azzal az összeggel, amelyet havonta félre tudnak tenni. Ez a szám Horvátországban (32 százalék) és Romániában (28 százalék) hasonló még, Ausztriában és Csehországban (7 és 9 százalék) viszont jóval kevesebben elégedetlenek a megtakarításaik nagyságával. „Mindenképp pozitívum, hogy évről-évre egyre többen ismerik fel, hogy fontos a rendszeres megtakarítás. Egyre több új konstrukció van a piacon, így már havi néhány ezer forint esetében is lehet megfelelő megtakarítási formákat találni, így kis összegekkel is mindenképp érdemes elkezdeni félretenni. Az év eleje erre egyébként közkedvelt időszak, sokan döntenek ilyenkor új megtakarítások indítása, vagy a meglévő befektetéseik újratervezése mellett” – véli Tenke Gábor, az Erste Bank lakossági termékfejlesztési igazgatója. Utóbbit szerinte félévente/évente érdemes megtenni, hogy befektetéseket a jelenlegi piaci környezethez, illetve a saját élethelyzetünkhöz, aktuális céljainkhoz igazítsuk.

Átlagos havi megtakarítás a kelet-közép európai régió egyes országaiban
(forintra átszámolva)
Ország Átlagos havi megtakarítás
Ausztria 63 700
Csehország 24 100
Horvátország 19 000
Magyarország 14 900
Románia 14 600
Szerbia 11 100
Szlovákia 29 800
Forrás: Erste Group IMAS Savings study 2015

A havonta félretett összegek tekintetében egyébként a régiós középmezőnyben vannak a magyarok havi közel 15 ezer forint megtakarítással. Ez az összeg Szerbiában 11 ezer forint, míg Romániában 14 600 forint volt, ugyanakkor a szlovákok közel kétszer, míg az osztrákok közel ötször többet tesznek félre, mint a hazai átlag. A megtakarítási célok tekintetében azonban nincs jelentős eltérés az országok között: vészhelyzetre, illetve kisebb-nagyobb felújításokra, vásárlásokra tartalékolnak a legtöbben itthon, illetve a szomszédjainknál is. Ami a legnépszerűbb megtakarítási formákat illeti, elmondható, hogy az életbiztosítások és a megtakarítási számlák a legkeresettebb termékek a régióban: az országok egyik felében – így Magyarországon, Romániában és Szerbiában – előbbi, míg a másik felében – Ausztriában, Szlovákiában és Horvátországban – az utóbbi végzett a népszerűségi lista élén. Csehország számít kivételnek e tekintetben, ott ugyanis az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás a csúcstermék. Szintén kedvelt eszköznek számítanak a lakástakarékok, hét országból négynél kerültek fel a dobogóra, illetve helyi sajátosság, hogy Romániában az arany és az egyéb nemesfémek számítanak a második leggyakrabban használt megtakarítási formának.„A régiós összehasonlításból kedvező folyamatokat, ugyanakkor megoldandó kihívásokat is kiolvashatunk a magyarok megtakarítási szokásairól. A megtakarítási formák népszerűségi sorrendje például hasonló Magyarországon a környező országokéhoz, azonban az egyes eszközök lakosságon belüli elterjedtségét nézve már jelentős a lemaradásunk Ausztriához, Csehországhoz és Szlovákiához képest. Kedvező azonban, hogy a pénzügyi tudatosság erősödik hazánkban, és így az igény egyre nő a különböző pénzügyi termékek iránt” – összegzi Tenke Gábor. 

Így érdemes takarékoskodni! 5 tipp a kezdéshez:

• Ne azt tegyük félre, ami hó végén marad, hanem a fizetés megérkezése után azzal kezdjünk, hogy elkülönítjük az erre szánt összeget!

• Jövedelmünktől függetlenül igyekezzünk legalább annak 15-20 százalékát félretenni! Minél nagyobb az arány, annál jobb!

• Mérjük fel pénzügyi helyzetünket költségvetési napló készítésével! Vannak már olyan online szolgáltatások is, amelyek segítenek ebben!

• Ne fektessünk be olyanba, amit nem értünk!

• Hogy bebiztosítsd magad a váratlan helyzetekre, kössünk jövedelembiztosítást és életbiztosítást!