Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A KSH legfrissebb jelentése szerint 2015 negyedik negyedévében 7%-kal (év/év) nőtt a beruházások volumene a magyar nemzetgazdaságban. Az utolsó negyedéves növekedési ütem jelentősen felülmúlta az első három negyedévben látott értékeket, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a 2015-ös év végéig gyorsított ütemben kerültek lehívásra az EU-s támogatások, illetve a költségvetés jelentős önerővel járult hozzá különböző EU-s támogatásokhoz kötődő projektek finanszírozásához.

Összességében 0,6%-kal emelkedett a beruházások volumene a tavalyi év egészében, ami csalódást keltő teljesítmény az előző évekhez képest, hiszen 2013-ban 6,9%-kal, 2014-ben pedig 19,4%-kal nőttek a beruházások.

Ha a részleteket tekintjük, akkor egyértelműen kirajzolódik, hogy a beruházásokat elsősorban az EU-s pénzek, illetve a költségvetés által finanszírozott projektek hajtották. Egyelőre nem látni, hogy honnan érkezne olyan impulzus, ami a versenyszférában kialakult beruházási űrt betöltené. A 2015-ös év egészében 6,7%-kal csökkent a versenyszférában indított beruházások volumene, míg az állami beruházások volumene 36,9%-kal nőtt.

Nemzetgazdasági áganként tekintve látható, hogy a legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóipari beruházások 6%-kal zsugorodtak, az ingatlanügyletek esetében 6,9%-os, az építőiparban 7,6%-os visszaesést, a mezőgazdaságban pedig 29,3%-os visszaesést láthattunk. A második legnagyobb súlyú ág, a szállítás és raktározás enyhe emelkedést mutatott, azonban a 2%-os növekedés az ágazatban szintén gyengélkedésről árulkodik.

A részletes beruházási adatok megerősítik a véleményünket arra vonatkozóan, hogy idén a GDP növekedést elsősorban a háztartások fogyasztása, másodsorban pedig a külkereskedelem fogja hajtani, míg a beruházások idén is kismértékben zsugorodhatnak. Az év egészére átlagosan 2,2%-os GDP növekedési ütemet prognosztizálunk.


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu