Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2016 07 MÁRC.
Lassult az ipari termelés januárban

A várakozásainkat jelentősen alulmúlta a januári ipari termelési adat, hiszen a munkanappal igazított növekedési ütem csupán 2,2% volt. Ezzel szemben a kiigazítatlan adatok 0,2%-os termelés csökkenésről tanúskodnak. A tavalyi év egészét tekintve ez jelentős visszaesés az ipari termelés dinamikájában, hiszen 2015-ben átlagosan 7,5%-kal nőtt az ipari termelés.

A szezonálisan igazított adatok szerint az előző hónaphoz képest 0,1%-kal csökkent a termelés januárban. Ez azért is meglepetés, mert a beszerzési menedzser index értéke 53 pont volt, ami arra utalt, hogy a januárban folytatódhat a tavaly látott növekedési lendület.  Úgy véljük, hogy a következő hónapokban stabilizálódni fog az ipari termelés, így idén 4-5%-os növekedésre számítunk az iparban, ami továbbra is fontos húzóereje maradhat a GDP növekedést tekintetében. Összességében 2,2%-os GDP növekedési ütemre számítunk idén.

Ha a várakozásunkkal szemben a következő hónapokban is gyengélkedni fog az ipari termelés, illetve a kiskereskedelmi adatok sem javulnak, akkor az MNB élén álló Monetáris Tanács határozottabban foglalhat állást a monetáris lazítás szükségességét illetően és az alapkamat csökkentése mellett dönthet, így akár már júniusban elindíthat egy kamatcsökkentési ciklust. Az alapforgatókönyvünk egyelőre nem ezzel számol, hanem a magyar konjunktúra stabilizálódásával és az alapkamat változatlanságával 2017 végéig.