Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2016 07 MÁRC.
Lassult az ipari termelés januárban

A várakozásainkat jelentősen alulmúlta a januári ipari termelési adat, hiszen a munkanappal igazított növekedési ütem csupán 2,2% volt. Ezzel szemben a kiigazítatlan adatok 0,2%-os termelés csökkenésről tanúskodnak. A tavalyi év egészét tekintve ez jelentős visszaesés az ipari termelés dinamikájában, hiszen 2015-ben átlagosan 7,5%-kal nőtt az ipari termelés.

A szezonálisan igazított adatok szerint az előző hónaphoz képest 0,1%-kal csökkent a termelés januárban. Ez azért is meglepetés, mert a beszerzési menedzser index értéke 53 pont volt, ami arra utalt, hogy a januárban folytatódhat a tavaly látott növekedési lendület.  Úgy véljük, hogy a következő hónapokban stabilizálódni fog az ipari termelés, így idén 4-5%-os növekedésre számítunk az iparban, ami továbbra is fontos húzóereje maradhat a GDP növekedést tekintetében. Összességében 2,2%-os GDP növekedési ütemre számítunk idén.

Ha a várakozásunkkal szemben a következő hónapokban is gyengélkedni fog az ipari termelés, illetve a kiskereskedelmi adatok sem javulnak, akkor az MNB élén álló Monetáris Tanács határozottabban foglalhat állást a monetáris lazítás szükségességét illetően és az alapkamat csökkentése mellett dönthet, így akár már júniusban elindíthat egy kamatcsökkentési ciklust. Az alapforgatókönyvünk egyelőre nem ezzel számol, hanem a magyar konjunktúra stabilizálódásával és az alapkamat változatlanságával 2017 végéig.