Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Februárban az éves inflációs ráta 0,3% volt, ami enyhén alulmúlta a 0,4%-os várakozásunkat, de nem írta felül a hosszabb távú előrejelzésünket, hiszen a mögöttes tendenciák illeszkednek az előrejelzésünk által felvázolt képhez. A maginflációs mutatón kívüli tételeknek köszönhető elsősorban az, hogy a januárban látott 0,9%-ról 0,3%-ra esett vissza az inflációs mutató, hiszen a maginflációs ráta februárban 1,4% volt. Tavaly április óta a maginflációs mutató stabil, hiszen azóta 1,3% és 1,5% között mozog. A részletekben tükröződik, hogy a feldolgozatlan, valamint az idényáras élelmiszerek mellett éves összevetésben drágultak a tartós fogyasztási cikkek, illetve a szolgáltatások. Ezzel szemben a ruházkodási cikkek és a háztartási energia árak éves összevetésben stagnáltak, a lakossági üzemanyagárak pedig jelentősen alacsonyabbak a tavaly februárban mértekhez képest. Idén átlagosan 0,4% lehet az inflációs ráta, jövőre pedig 2% fölé gyorsulhat.

A KSH második becslése szerint 3,2%-kal bővült a magyar GDP a tavalyi negyedik negyedévben, az év egészében pedig 2,9%-os növekedésnek lehettünk tanúi. A termelési oldalon jelentős szerepe volt az iparon belül a feldolgozóiparnak, köszönhetően az autóipar kimagasló teljesítményének, illetve a szolgáltatásoknak, míg az építőipar nem tudott érdemben hozzájárulni a GDP növekedéséhez, a mezőgazdaság pedig szemmel láthatóan fékezte azt. Ezzel összhangban a felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása mellett a külkereskedelem volt a gazdaság fő motorja. A beruházások hatása leginkább semleges volt tavaly, annak ellenére. Előretekintve, 2,2-2,3% körüli GDP növekedést láthatunk idén, amit elsődlegesen a háztartások erősödő fogyasztása húzhat.