Megháromszorozta 2015-ben a vállalati hitelkihelyezését az Erste - Fókuszban a KKV szektor

Március 7-től Szabados Richárd tölti be az Erste Bank újonnan létrehozott vállalati üzletágvezetői pozícióját. Az Erste Bank 2015-ben megháromszorozta a vállalati területen az új kihelyezést az egy évvel korábbihoz képest, és már az idei évre is ambiciózus tervekkel rendelkezik: meg kívánja haladni a piac növekedési ütemét. A vállalati területen belül a KKV szektor lesz 2016-ban az Erste fókuszában. A KKV-k hitelezési kedve egyébként növekvőben van, az Erste friss régiós felmérés hazai adatai szerint 10 százalék tervez hitelfelvételt az elkövetkező két évben.

Szabados Richárd 2016. március 7-től tölti be az Erste Bank vállalati üzletágának vezető pozícióját. A szakember pályafutását az Arthur Andersen könyvvizsgáló cégnél kezdte adótanácsadóként, majd a Budapest Banknál folytatta, először mint vállalati ügyfélkapcsolati-menedzser, később mint értékesítés-támogatási vezető. Ezt követően KKV disztribúciós vezetőként a K&H Bankban dolgozott, majd az elmúlt hat évben a CIB Bank KKV üzletágát vezette, kezdetben, mint értékesítési vezető, később, mint az üzletág vezetője. 2013-tól a CIB Lízing cégcsoport vezérigazgatója és 2014-től a Magyar Lízing Szövetség alelnöke is volt egyben.

„Az Erste Bank a vállalatok finanszírozásának meghatározó piaci szereplőjévé kíván válni a következő években. Megtisztelő, és ugyanakkor felelősségteljes, hogy irányíthatom ezt a növekedést és részt vehetek ebben a fejlődésben”– mondta a kinevezéssel kapcsolatban Szabados Richárd, az Erste Bank vállalati üzletágának új vezetője. Hozzátette, hogy az idén ennek megfelelően túl kívánják teljesíteni a piac várható növekedési ütemét. A KKV szektor pedig továbbra is abszolút fókuszban van az üzletágon belül. Az alapok jók: az Erste Bank 2015-ben megháromszorozta a vállalati területen az új kihelyezést az egy évvel korábbihoz képest.

Az Erste Bank közelmúltban készült régiós felméréséből kiderült, hogy erősödést mutat a hitelezési kedv a hazai kis-és középvállalkozások körében: a megkérdezettek 10 százalék tervez új hitelt felvenni az elkövetkező 2 évben – derült ki az Erste Bank kelet-közép európai régión belül készült felméréséből. Szabados Richárd szerint a megélénkült hitelfelvételi kedv mögött többek között a Magyar Nemzeti Bank januárban elindított Növekedéstámogató Programja (NTP) áll, amelynek kimondott célja a vállalati hitelezés ösztönzése.

Élénkülhet a hitelfelvételi kedv a KKV-knál – régiós felmérés eredményei

Erősödést mutat a hitelezési kedv a hazai kis-és középvállalkozások körében: jelenleg 42 százaléknak van valamilyen típusú hitele, ugyanakkor további 10 százalék tervez hitelt felvenni az elkövetkező 2 évben. Az eredmények alapján az is körvonalazódott, hogy a kis– és középvállalkozások milyen típusú hiteleket részesítenek előnyben: a vállalatok 28 százaléka használt működési hitelt tavaly, 19 százalékuk valamilyen lízing konstrukciót, illetve 11 százalék rendelkezett beruházási hitellel. A felmérés a hitelezésen túl arra is kiterjedt, hogy milyen további pénzügyi termékeket használnak a hazai kisvállalkozások. Az eredmények szerint a KKV-k 39 százaléka tartja pénzét bankbetétben – 31 százalék ezek közül lekötött betét, és 17 százalék pedig látra szóló betét. A felmérésből az is kiderült, hogy a KKV-k 10 százaléka fekteti be valamilyen módon vállalkozása vagyonát. A KKV-k bankolási szokásaira jellemző továbbá, hogy 97 százalékuk intézi pénzügyeit a saját online banki felületén, számítógépen, vagy notebookon keresztül.