Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2016 29 MÁRC.
Folytatódott a munkanélküliségi ráta csökkenése

A tavaly december és idén február közötti időszakban 6,1% volt a munkanélküliségi ráta. A mutató a tavalyi év azonos időszakában a 7,7% volt, tehát egy év alatt 1,6 százalékponttal csökkent, míg a november-januári időszakhoz viszonyítva 0,1 százalékponttal mérséklődött. Az aktivitási ráta 60% fölött maradt, ami a múltbeli adatokhoz képest kifejezetten magasnak számít, azonban régiós összehasonlításban még van tér a felzárkózásra. Tehát, a vizsgált időszakban több mint 4,5 millió ember jelent meg a magyar munkaerőpiacon.

A munkanélküliek száma egy év alatt kb. 70 ezer fővel csökkent, míg a foglalkoztatottaké 117 ezerrel emelkedett. A foglalkoztatottak számának növekedéséből 45 ezer főt magyaráz a közmunka program bővülése, a fennmaradó 72 ezer fő pedig az magán- és az állami szférában helyezkedett el. A januárban közzétett bérstatisztika is arról tanúskodott, hogy a munkaerőpiac feszesebbé vált, hiszen a bruttó bérek – a közfoglalkoztatottak hatásának kiszűrésével – 6,3%-kal nőttek, nettó értelemben pedig 8%-kal. Januárban az inflációs ráta 0,9% volt, így a nettó reálbérek 7%-kal bővültek az év első hónapjában.

Várakozásunk szerint a következő hónapokban is folytatódhat a munkaerőpiac feszesebbé válása, a munkanélküliségi ráta csökkenése, illetve a bérek dinamikus bővülése. Úgy véljük, hogy év végére 6% alá eshet a munkanélküliségi ráta, átlagosan pedig 6-6,2% között lehet a mutató.