Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A tavaly december és idén február közötti időszakban 6,1% volt a munkanélküliségi ráta. A mutató a tavalyi év azonos időszakában a 7,7% volt, tehát egy év alatt 1,6 százalékponttal csökkent, míg a november-januári időszakhoz viszonyítva 0,1 százalékponttal mérséklődött. Az aktivitási ráta 60% fölött maradt, ami a múltbeli adatokhoz képest kifejezetten magasnak számít, azonban régiós összehasonlításban még van tér a felzárkózásra. Tehát, a vizsgált időszakban több mint 4,5 millió ember jelent meg a magyar munkaerőpiacon.

A munkanélküliek száma egy év alatt kb. 70 ezer fővel csökkent, míg a foglalkoztatottaké 117 ezerrel emelkedett. A foglalkoztatottak számának növekedéséből 45 ezer főt magyaráz a közmunka program bővülése, a fennmaradó 72 ezer fő pedig az magán- és az állami szférában helyezkedett el. A januárban közzétett bérstatisztika is arról tanúskodott, hogy a munkaerőpiac feszesebbé vált, hiszen a bruttó bérek – a közfoglalkoztatottak hatásának kiszűrésével – 6,3%-kal nőttek, nettó értelemben pedig 8%-kal. Januárban az inflációs ráta 0,9% volt, így a nettó reálbérek 7%-kal bővültek az év első hónapjában.

Várakozásunk szerint a következő hónapokban is folytatódhat a munkaerőpiac feszesebbé válása, a munkanélküliségi ráta csökkenése, illetve a bérek dinamikus bővülése. Úgy véljük, hogy év végére 6% alá eshet a munkanélküliségi ráta, átlagosan pedig 6-6,2% között lehet a mutató. 


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu