ÚJ SZEGMENSSEL BŐVÍTI PRÉMIUM- ÉS PRIVÁTBANKI SZOLGÁLTATÁSAIT AZ ERSTE BANK – INDUL AZ ERSTE WORLD

Erősít a vagyonkezelés területén az Erste Bank. Az idén 10 éves privátbanki üzletágát digitális tanácsadó eszközzel fejleszti, illetve Erste World néven új szolgáltatáspalettát indít a kiemelt prémium ügyfelek számára – jelentette be ma sajtótájékoztatón Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese és Kállay András, az Erste Prémium, World és Private Banking igazgatója. Folyamatosan bővülő és egyre tudatosabbá váló prémium-, illetve privátbanki ügyfélkörről számolt be a pénzintézet. Az organikus bővülésnek és az akvizícióinak köszönhetően a prémium- és privátbanki szegmensben együttesen az Erste dobogós helyezése biztosított.  


A változó piaci igényeknek elébe menve tovább erősít a vagyonkezelés területén az Erste Bank, és ennek keretében bővíti prémium- és privátbanki szolgáltatásait – jelentette be sajtótájékoztatón Harmati László és Kállay András. „Növekedésorientált stratégiánk egyik kiemelt pillére a vagyonkezelési profil erősítése, ezért helyeztük fókuszba prémium- és privátbanki szolgáltatásaink fejlesztését” – mondta el Harmati László.

Bővülő privátbanki piac 


„Az elmúlt tíz évben megháromszorozódott Magyarországon a legvagyonosabb ügyfélkört tömörítő privátbanki piac, miközben a befektetési és a szabályozói környezet változásával párhuzamosan az ügyféligények is jelentősen átalakultak” – mondta el Kállay András. Míg 2006-ban, az Erste Private Banking indulásakor mintegy 16 ezer privátbanki számlát kezeltek a hazai pénzintézetek, addig idén már a 48 ezret is meghaladja ez a szám, az átlagosan 120 millió forint megtakarítással bíró ügyfélkör aránya pedig jelentősen nőtt a lakosságon belül. A befektetési környezet változását jól szemlélteti, hogy 2006-ban 6 százalék volt az alapkamat, a 2009-ben pedig 11,5 százalékon állt, jelenleg 1,2 százalék, ami természetesen az ügyfelek befektetési preferenciáit és igényeit is megváltoztatta. „Az ügyfelek az alacsony kamatkörnyezetben is elvárják a folyamatos hozam lehetőségét, miközben tudatos, kontrollált, előre definiált keretek között működő kockázatkezelésre van igényük. Ebben támogat minket a sok éves tapasztalatunk a portfoliókezelési szolgáltatásban, illetve az Erste Csoport tudására, elemzéseire, rendszereire támaszkodva a modell-portfolió alapú befektetési tanácsadás.” – tette hozzá Kállay András. Megjegyezte: az ügyfelek körében ugyan erősödött a hosszú távú szemlélet, de elvárják, hogy rövidebb távú, taktikai befektetésekre is kapjanak ajánlatokat. Ehhez az Erste átfogó tapasztalattal, a globális piacokat lefedő elemzési háttérrel rendelkezik. Mára az Erste Private Banking kezelt vagyona 2200 ügyféllel közel 300 milliárd forint, míg a prémium szegmensben közel 20000 ügyféllel 250 milliárd forint.

Generációváltás és digitalizáció 


A szakértők szerint az elkövetkező években tovább bővülhet a magyarországi privátbanki piac. „Ehhez hozzájárul a Stabilitási számla népszerűsége, valamint az, hogy szigorodó nemzetközi, a banktitok leépítését, az adóelkerülés és az offshore szerepének visszaszorítását támogató egyezményeknek köszönhetően a jövőben tovább élénkülhet majd a külföldön tartott vagyonok hazaáramlása” – véli Kállay András. Mindezt az Erste Private Banking felkészülten várja az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően, amelyek által a piacon egyedi „one-stop-shop” jelleggel tudnak minden szolgáltatást nyújtani a befektetési tanácsadástól kezdve a diszkrecionális vagyonkezelésen (DPM) át a finanszírozásig. A privátbanki piac három meghatározó projektje jelenleg a generációváltás, digitalizáció és a MIFID II szabályozás implementációja. A vagyonátörökítés folyamatában az Erste Private Banking aktívan kívánja támogatni az ügyfeleit, ebben pedig a digitális eszközök és megoldások is segítenek. „Innovatív eszközökkel segítjük ügyfeleink törekvését, hogy gyermekeiket, családjuk fiatalabb generációit is bevonják a vagyonkezelés, vagyonmegőrzés folyamatába” – mondta el Kállay András. A sajtótájékoztatón az Erste Private Banking bemutatta legújabb digitális fejlesztését is: a táblagépen elérhető alkalmazás befektetési stratégia és kalkulátoraink segítségével grafikus módon tudják segíteni a privátbanki tanácsadók az ügyfeleket a befektetési döntéseik meghozatalában. A MIFID II szabályzás pedig a mainál is transzparensebb működést fog eredményezni a befektetési szolgáltatások terén ügyfeleinknek.

Új, kiemelt prémium szegmens 


A privátbanki szegmens fejlesztése mellett a vagyonkezelési kompetencia megerősítésének másik fontos elemeként az Erste Bank új szolgáltatáspalettát indít a kiemelt prémium ügyfelek számára Erste World néven. Az újonnan létrehozott, kiemelt prémium szegmensbe a bank becslései szerint több tízezer, 20 és 70 millió forint közötti likvid vagyonnal rendelkező potenciális ügyfél tartozik itthon, akik igen magas elvárásokkal rendelkeznek a pénzügyi szolgáltatások terén. Számukra az Erste World egy, a megszokott prémium kiszolgálásnál jóval komplexebb termékkört és kiszolgálási modellt jelent, amelybe beletartozik többek között a modell portfóliós megközelítésű befektetési tanácsadás ugyanúgy, mint a banki számlatermékektől kezdve a strukturált termékekig terjedő széles termékkínálat. Az új Erste World szegmens ugyanakkor nem csak egy a sok banki szolgáltatás között; a tervek szerint az egyedi szolgáltatások és ajánlatok mellett igazi közösséget építenének ki az új márka köré. „Az organikus bővülésnek és az akvizícióinknak köszönhetően a prémium és privátbanki szegmensben együttesen az Erste dobogós helyezése biztosított. Ugyanakkor a méretbeli növekedés mellett a szolgáltatási minőség fejlesztése, az innováció ugyanolyan mértékben fontos. Ezt a célt is szolgálja az Erste World bevezetése” – mondta el Harmati László.