Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

Éves összevetésben 0,9%-kal bővült a magyar GDP az első negyedévben, míg negyedéves összehasonlításban 0,8%-kal zsugorodott. A részletek alapján úgy véljük, hogy az első negyedévben látott lassulás átmenetinek bizonyulhat.

A termelési oldalon a szolgáltatások bizonyultak a gazdaság motorjának. Ezzel szemben a mezőgazdasági-, az ipari-, valamint az építőipari termelés is zsugorodott. Várakozásunk szerint az ipar már a második negyedévben újra lendületet vehet és húzhatja a növekedést, hiszen átmeneti gyárleállások miatt volt váratlanul gyenge az ipar teljesítménye az első negyedévben. Ezt támasztja alá az áprilisi ipari termelési adat is, ami 5,3%-os növekedésről tanúskodott. Az építőipari termelés az év második felében stabilizálódhat, ha felpörög az EU-s támogatások beáramlása. A mezőgazdaság akár az év egészében visszafoghatja a magyar GDP bővülését, ha az időjárás nem alakul kedvezően.

A keresleti oldalon látványosan erősödött a háztartások fogyasztása, hiszen éves összevetésben 4%-kal bővült, ami jelentősen meghaladta a tavalyi első negyedévben látott 2,6%-os ütemét. A következő negyedévben is folytatódhat a háztartások fogyasztásának emelkedése köszönhetően a nettó reálbér-növekedés gyors tempójának.

Összességében úgy véljük, hogy az első negyedév gyengélkedését követően a második negyedévtől gyorsulhat a magyar gazdaság növekedési üteme. A beruházásokra pozitív hatást gyakorolhat az EU-s pénzek beáramlása, az exportot pedig támogathatja az ipari kapacitások kihasználtságának felfutása. Várakozásunk szerint idén elérheti a 2%-ot a GDP növekedés üteme, jövőre pedig 2,8%-ra gyorsulhat.

További információ: 

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu