TÖBB HITELINTÉZETTEL FOLYNAK TÁRGYALÁSOK A REFINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEKRŐL.

A Magyar Nemzeti Bank új szabályozását követően az Erste Bank Hungary elsőként alapított saját jelzálogbankot, hogy a jelzáloglevél finanszírozási piac egyik meghatározó szereplőjévé váljon a jövőben. Ennek megfelelően az Erste Jelzálogbank, az újonnan alakult jelzálogbankok közül elsőként, 2016. június 30-ával megkapta az MNB-től a működés megkezdéséhez szükséges engedélyeket. Az Erste Jelzálogbank az Erste Bank Hungaryn kívül más bankok részére is készül refinanszírozási szolgáltatással előállni, több hitelintézettel folynak már ezzel kapcsolatos tárgyalások.

Az MNB tavaly határozott arról, hogy kötelező jelzáloglevél-finanszírozást ír elő a bankoknak a jelzáloghitelek mögé. Az Erste Jelzálogbank 2016 június 30-ával az újonnan alakult jelzálogbankok közül elsőként kapta meg a bankok piaci felügyeletét ellátó MNB-től a működéshez szükséges engedélyeket, így az Erste Jelzálogbank hamarosan megkezdi működését. Az újonnan alakult jelzálogbank nem csak az Erste Bank Hungary, de más hitelintézet számára is készül refinanszírozást nyújtani, ezzel kapcsolatban már folynak a tárgyalások a bankokkal.

„Terveink szerint a jelzáloglevél kibocsátások tőzsdei aukciók formájában 2016 októberében indulnak majd el. Alapvetően hazai intézményi befektetőknek (biztosítók, befektetési alapok, nyugdíjpénztárak) és bankoknak tervezzük értékesíteni a jelzálogleveleket, melyek között privátbanki vagyonkezelőkre is számítunk.” – hangsúlyozta Jelasity Radován az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. Hozzátette továbbá, hogy az új törvényi szabályozásnak való megfelelésen túl az Erste jelzálogbanki tevékenységében üzleti potenciál is meghúzódik. Ennek oka az, hogy a közepes, vagy kisebb méretű hazai kereskedelmi bankoknak mérethatékonysági okokból nem éri meg saját jelzálogbankot alapítani, ezek a pénzintézetek más jelzálogbanktól fognak refinanszírozást igényelni. Így az Erste Jelzálogbank az Erste Bankon kívül más bankok részére is készül refinanszírozási szolgáltatással előállni.