Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A várakozásoknál jelentősen gyorsabb ütemben csökkent a munkanélküliségi ráta április-júniusban, hiszen a március-májusban mért 5,5%-ról 0,4 százalékponttal 5,1%-ra zuhant a mutató. Az is figyelemreméltó, hogy az aktivitási ráta 60,8%-ról 61%-ra emelkedett a 15-74 éves korú népesség körében, ami új csúcsnak felel meg. Éves összevetésben 1,8 százalékpontos csökkenést láthattunk a munkanélküliségi rátában.

Az április-június időszakban a munkanélküliek száma 234,1 ezer volt, a foglalkoztatottak száma pedig megközelítette a 4 millió 343 ezret, amiből a közmunkában résztvevők száma meghaladta a 232 ezer főt. Így a foglalkoztatottsági ráta 57,8%-ra emelkedett. Amellett, hogy a gazdasági aktivitás élénkülésével a munkaerőpiac folyamatosan feszesebbé válik, az idénymunkáknak köszönhetően nyáron átmenetileg még nagyobb lendülettel javulhatnak a munkaerőpiaci indikátorok. Régiós összevetésben Nyugat-Dunántúlon volt a legalacsonyabb (2,8%), Észak-Alföldön pedig a legmagasabb (9,7%) a munkanélküliségi ráta.

A következő hónapokban is folytatódhat a munkaerőpiac feszesebbé válása, és a szezonális hatásoknak köszönhetően átmenetileg 5% alá eshet a munkanélküliségi ráta. Várakozásunk szerint az év végére visszatérhet az 5% fölé a mutató szezonális hatások miatt. Becslésünk szerint idén átlagosan 5,3% lehet a munkanélküliségi ráta.

 

További információ:
Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu