Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

 

A részletes GDP adatok megerősítették, hogy a második negyedévben 2,6%-kal (év/év) növekedett a magyar gazdaság. A szezonálisan igazított adatok szerint az előző negyedévhez képest 1%-kal bővült a GDP. Az első negyedévhez képest újra gyorsulásnak indult a magyar GDP növekedési üteme, azonban az árnyalja a képet, hogy az igazítatlan növekedési ütem jelentősen meghaladja a munkanap és szezonális hatásoktól szűrt ütemet. Véleményünk szerint ez a jelentős különbség arra is utal, hogy a második negyedévben tapasztalt gyorsulás a következő negyedévekben nem fenntartható. Az év első felében így 1,9%-kal bővült a magyar gazdaság.

A várakozásoknak megfelelően a keresleti oldalon a háztartások fogyasztása volt az elsődleges motorja a növekedésnek, illetve a külkereskedelem is jelentősen hozzájárult a teljesítményhez. A beruházások jelentős mértékben zsugorodtak egy év leforgása alatt, még az első negyedévben látottnál is gyorsabb tempóban. A termelési oldalon a szolgáltatások lendületes növekedése volt a növekedés fő hajtóereje. A szolgáltatások mellett az ipari termelés, illetve a mezőgazdaság is segítette a gazdasági aktivitás erősödését, azonban az építőipar továbbra is gyengélkedett.

Nemzetközi összevetésben újra nem sikerült felkapaszkodni a dobogóra, hiszen Románia 6%-kal, Szlovákia 3,7%-kal, Lengyelország 3,1%-kal, Csehország 2,6%-kal nőtt a második negyedévben. Nemcsak a régiós társakkal nem tartottuk a lépést, hanem a fejlett német gazdaság is gyorsabb tempót diktált, hiszen 3,1%-os növekedést produkált.

A részletek ismerete előtt az idei évre vonatkozó GDP előrejelzésünk 2% volt, melyet a részletek fényében 2,1%-ra emelünk. A háztartások fogyasztása lehet továbbra is a magyar GDP legfőbb motorja, míg a beruházások felfutására még várhatóan várni kell, amíg az EU-ból érkező támogatások felhasználás gyorsul. Látunk kockázatokat a Brexit okozta félelmek miatt, amelyek elsősorban közvetett csatornákon keresztül gyűrűzhetnek be a magyar gazdaságba.


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu