A szakmai együttműködéstől az agrárkutatások élénkülését várják a felek

 

Együttműködési megállapodást kötött az Erste Bank és a Kaposvári Egyetem (KE). A pénzintézet és a felsőoktatási intézmény partnerségétől a felek kölcsönös információáramlást, a szaktudás elmélyítését várják. Erősödhet a pénzügyi-, gazdasági képzés az Egyetemen, sőt, az agráriumot segítő gyakorlati innovációk is születhetnek a megállapodás eredményeként.

Stratégiai partnerségi megállapodást ír alá az Erste Bank és a Kaposvári Egyetem (KE), az együttműködés célja a már most is meglévő közös munka elmélyítése. „Jobban meg szeretnénk érteni milyen irányba halad a jövő agráriuma, márpedig a Kaposvári Egyetem tudása és kutatási anyaga értékes forrást jelent ebből a szempontból” – mondta el a megegyezéssel kapcsolatban Hollósi Dávid. Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője hozzátette: az agráriumhoz és annak szereplőihez ezer szállal kötődő, jó nevű felsőoktatási intézmény már jelenleg is segíti a pénzintézet kollégáinak agrárszakmai képzését. Hollósi Dávid azt is elmondta, hogy az Erste Bank új vállalati stratégiájában nagy hangsúlyt helyez az agrárium, az agrárszféra finanszírozására.

„Alapvetően nem banki szempontból közelítünk a megállapodáshoz, jóllehet a későbbiekben akár közös termékfejlesztésről is szó lehet. Az elsődleges célunk inkább az, hogy kölcsönös együttműködés és információcsere révén friss és mélyreható tudásra tegyünk szert. Szeretnénk hitelessé tenni a tevékenységünket, és egyben az agrár-felsőoktatást is népszerűsítenénk” – fogalmazott az Agrár Kompetencia Központ vezetője. Ez utóbbira a szakember szerint azért is szükség van, mert az agrár-szakképzettség aránya a mezőgazdaságon belül még mindig elmarad a kívánt szinttől.

Az együttműködés keretében a pénzintézet iparági elemzéseket rendelhet a felsőoktatási intézménytől, vagy saját elemzéseit lektoráltathatja a Kaposvári Egyetemmel, valamint közösen indított szakmai képzéseket, hallgatóknak kínált gyakorlati lehetőségeket is tartalmaz a megállapodás. Az Erste Banknál nem zárják ki azt sem, hogy a pénzintézet a majdan megalakuló térségi tudásközpont banki partnere legyen.

Az Erste Bank számára a hazai mezőgazdaság ismert terület, kezdetektől fogva kiemelt szerepet kapott az agrárszektor. A Bank korábban közölte: az évtized végéig megduplázná hitelállományát a hazai kis- és középvállalkozások körében, a növekedést pedig elsősorban az agrárvállalkozásokra építve képzeli el. A cél érdekében a szakmai tanácsadás mellett, az agrárium sajátosságaihoz szabott termékekkel is folyamatosan megjelenik a piacon.