Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

 

A várakozásoknak megfelelően bővült augusztusban a kiskereskedelmi forgalom. A KSH jelentése szerint augusztusban 5,8%-kal nőtt (év/év) a kiskereskedelmi forgalom volumene, az év első nyolc hónapjában pedig 5%-os növekedést láthattunk. Mindhárom összetevő hozzájárult az emelkedéshez, hiszen az élelmiszer- 2,8%-kal, a nem élelmiszer- 6,1%-kal, az üzemanyag kiskereskedelem pedig 7,5%-kal bővült. Az üzemanyag kiskereskedelmi forgalmának növekedése jelentősen meghaladta az idei évben látott átlagot, míg az élelmiszer csoport esetében az átlaggal megegyező, a nem-élelmiszer csoport esetében pedig átlagot alulmúló ütemet láthattunk, azonban véleményünk szerint ennek ellenére is erős adatról beszélhetünk.

Idén eddig minden hónapban konzisztens módon erős növekedési ütemet tapasztaltunk a kiskereskedelmi forgalom esetében, ami annak köszönhető, hogy a nettó reálbérek jelentősen növekednek idén, hiszen az infláció továbbra is kifejezetten nyomott szinteken tartózkodik, a személyi jövedelemadó csökkent, valamint a munkaerőpiac kifejezetten feszessé vált.

Az év hátralévő részében is hasonló ütemű növekedést láthatunk majd, az év egészében pedig átlagosan meghaladhatja az 5%-os ütemet a kiskereskedelmi forgalom bővülése. Véleményünk szerint nemcsak idén, de jövőre is a háztartások fogyasztása lehet a GDP növekedés elsődleges motorja. Becslésünk szerint idén 2,1%-kal, jövőre pedig 2,8%-kal nőhet a magyar GDP.

További információ: 

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu