Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2016 07 OKT.
Stabilizálódott az ipari termelés a nyár utolsó hónapjában

Az ipari termelés volumene 11,1%-kal bővült éves összevetésben augusztusban. A kétszámjegyű növekedési ütem arra utal, hogy az ipari kibocsátás stabilizálódott a hónapokon keresztül áthúzódó zsugorodást követően. Emellett fontos szerepet játszott az is, hogy idén augusztusban hárommal több munkanap volt, amikor a termelői kapacitások működtek. A munkanapok számának torzító hatását kiszűrő mutató 3,5%-os éves növekedést jelzett, tehát az igazított indikátor is arról tanúskodik, hogy a magyar ipar teljesítménye erősödött az előző hónapokhoz képest. Nemcsak éves összehasonlításban emelkedett az ipari termelés, hanem a júliusban látott értékhez képest is, 1,6%-kal. A részleteket egyelőre még nem látjuk, így nem tudjuk, hogy milyen szerkezetben stabilizálódott az ipar. Úgy gondoljuk, hogy fontos szerepet játszhattak az export-orientált iparágak, hiszen a német ipar is az erősödés jeleit mutatja. Az év hátralevő részében folytatódhat az ipari termelés bővülése, a növekedési ütem éves átlaga pedig 2-3% között lehet.

A külkereskedelmi folyamatokat is segítette az ipari termelés élénkülése, hiszen a júliusban látott export- és importcsökkenést követően augusztusban már újra bővülést láthattunk, ráadásul az euróban számított növekedési ütem kétszámjegyű volt, hiszen az export 12,5%-kal, az import pedig 10,8%-kal emelkedett, így a külkereskedelmi többlet mértéke elérte 601 millió eurót augusztusban. Az adatok azt mutatják, hogy továbbra is az Európai Unió Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere. Úgy véljük, hogy a külkereskedelmi szufficit a következő hónapokban is kifejezetten nagy maradhat és jelentősen meghaladhatja a tavaly látott 8,6 milliárd eurót.