Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2016 07 OKT.
Stabilizálódott az ipari termelés a nyár utolsó hónapjában

Az ipari termelés volumene 11,1%-kal bővült éves összevetésben augusztusban. A kétszámjegyű növekedési ütem arra utal, hogy az ipari kibocsátás stabilizálódott a hónapokon keresztül áthúzódó zsugorodást követően. Emellett fontos szerepet játszott az is, hogy idén augusztusban hárommal több munkanap volt, amikor a termelői kapacitások működtek. A munkanapok számának torzító hatását kiszűrő mutató 3,5%-os éves növekedést jelzett, tehát az igazított indikátor is arról tanúskodik, hogy a magyar ipar teljesítménye erősödött az előző hónapokhoz képest. Nemcsak éves összehasonlításban emelkedett az ipari termelés, hanem a júliusban látott értékhez képest is, 1,6%-kal. A részleteket egyelőre még nem látjuk, így nem tudjuk, hogy milyen szerkezetben stabilizálódott az ipar. Úgy gondoljuk, hogy fontos szerepet játszhattak az export-orientált iparágak, hiszen a német ipar is az erősödés jeleit mutatja. Az év hátralevő részében folytatódhat az ipari termelés bővülése, a növekedési ütem éves átlaga pedig 2-3% között lehet.

A külkereskedelmi folyamatokat is segítette az ipari termelés élénkülése, hiszen a júliusban látott export- és importcsökkenést követően augusztusban már újra bővülést láthattunk, ráadásul az euróban számított növekedési ütem kétszámjegyű volt, hiszen az export 12,5%-kal, az import pedig 10,8%-kal emelkedett, így a külkereskedelmi többlet mértéke elérte 601 millió eurót augusztusban. Az adatok azt mutatják, hogy továbbra is az Európai Unió Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere. Úgy véljük, hogy a külkereskedelmi szufficit a következő hónapokban is kifejezetten nagy maradhat és jelentősen meghaladhatja a tavaly látott 8,6 milliárd eurót.