Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

 

Augusztusban láthattunk utoljára deflációt Magyarországon. Szeptemberben elkezdett kipörögni az alacsony üzemanyagár a bázisból, ezért az inflációs főmutató szemmel láthatóan gyorsult a megelőző hónaphoz képest, hiszen -0,1%-ról (év/év) 0,6%-ra gyorsult a pénzromlás üteme. A várakozásoknak megfelelt a gyorsulás mértéke. A nagymértékben ingadozó árú termékek és szolgáltatások hatását kiszűrő maginflációs mutató enyhén emelkedett 1,4%-ra. Így továbbra sem szakadt meg az a tendencia, ami szerint a maginfláció 1,2 és 1,5% között lebeghet 2015 második negyedév óta.

Érdemes megjegyezni, hogy a szolgáltatások drágulása fokozatosan lassult a nyári hónapok folyamán. Ez szeptemberben megfordulni látszik, hiszen ekkor már 1,3%-kal drágultak a szolgáltatások. Emellett pedig figyelemreméltó az üzemanyagok árának változása is, hiszen tavaly szeptemberhez képest olcsóbbá váltak 3,9%-kal, azonban az idén augusztushoz képest egy hónap alatt 3%-kal drágultak. Az év elején tapasztalt sertéshús árcsökkenés egy része eltűnt, hiszen januárban több mint 17%-kal volt olcsóbb az egy évvel korábbi árhoz képest. Ez a különbség szeptemberre csökkent, hiszen hozzávetőlegesen már csak 10%-kal volt olcsóbb a sertéshús ára az egy évvel korábbi árhoz képest.

A szeptemberi adatok fényében fenntartjuk az idei évre vonatkozó 0,4%-os inflációs előrejelzésünket, jövőre pedig átlagosan 1,7%-os inflációt várunk.



További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu