Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Augusztusban láthattunk utoljára deflációt Magyarországon. Szeptemberben elkezdett kipörögni az alacsony üzemanyagár a bázisból, ezért az inflációs főmutató szemmel láthatóan gyorsult a megelőző hónaphoz képest, hiszen -0,1%-ról (év/év) 0,6%-ra gyorsult a pénzromlás üteme. A várakozásoknak megfelelt a gyorsulás mértéke. A nagymértékben ingadozó árú termékek és szolgáltatások hatását kiszűrő maginflációs mutató enyhén emelkedett 1,4%-ra. Így továbbra sem szakadt meg az a tendencia, ami szerint a maginfláció 1,2 és 1,5% között lebeghet 2015 második negyedév óta.

Érdemes megjegyezni, hogy a szolgáltatások drágulása fokozatosan lassult a nyári hónapok folyamán. Ez szeptemberben megfordulni látszik, hiszen ekkor már 1,3%-kal drágultak a szolgáltatások. Emellett pedig figyelemreméltó az üzemanyagok árának változása is, hiszen tavaly szeptemberhez képest olcsóbbá váltak 3,9%-kal, azonban az idén augusztushoz képest egy hónap alatt 3%-kal drágultak. Az év elején tapasztalt sertéshús árcsökkenés egy része eltűnt, hiszen januárban több mint 17%-kal volt olcsóbb az egy évvel korábbi árhoz képest. Ez a különbség szeptemberre csökkent, hiszen hozzávetőlegesen már csak 10%-kal volt olcsóbb a sertéshús ára az egy évvel korábbi árhoz képest.

A szeptemberi adatok fényében fenntartjuk az idei évre vonatkozó 0,4%-os inflációs előrejelzésünket, jövőre pedig átlagosan 1,7%-os inflációt várunk.