Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

 

A várakozásunknak megfelelően változatlanul hagyta az alapkamatot a Monetáris Tanács. Annak ellenére, hogy stabil maradt az irányadó ráta, a monetáris kondíciók újra lazulhattak, hiszen a szerdai jegybanki betéti aukción már nem helyezhet el korlátlan mennyiségben likviditást a bankrendszer, illetve az egynapos fedezett hitel kamatát 10 bázisponttal 1,05%-ra csökkent. Mindezek mellett fontos azt is megjegyezni, hogy múlt és ezen a hétfőn az MNB bevetette az új, forintlikviditást nyújtó eszközét, amivel a hazai rendszerszintű likviditást bővítette, ami szintén lazító lépésként fogható fel.

Az MNB úgy döntött, hogy szerdán legfeljebb 150 milliárd forint értékben fogad be betétet a bankrendszertől, és december végén nem haladhatja meg a 900 milliárd forintot a befogadott likviditás mértéke. Ez annyit jelent, hogy a kereskedelmi bankoknak más piacokat, illetve más eszközöket kell keresni, ahová elhelyezhetik az ún. „forró pénzt”. Ilyen lehet többek között a bankközi piac, a devizaswap piac, vagy az állampapír piac. A következménye az MNB nem-konvencionális lazításának az lehet, hogy a bankközi kamatok, valamint az állampapírhozamok egyaránt mérséklődhetnek. Az erodálódó kamatok és hozamok pedig hatással lehetnek a forint árfolyamára is, azaz a magyar fizetőeszköz gyengülhet az euróval szemben amennyiben folytatódik a forint kamatelőnyének csökkentése.

Novemberben és decemberben is fontos lesz a kamatdöntő ülés, hiszen annak ellenére, hogy valószínűleg szinten marad az alapkamat az év végéig, a bankrendszer folyamatosan kiszorul a jegybank által kínált három hónapos futamidejű betétből. Véleményünk szerint a piaci alkalmazkodás az új monetáris keretrendszerhez már megkezdődött, ami a csökkenő bankközi (BUBOR) kamatokban és nyomott szinteken tartózkodó kincstárjegyhozamokban tükröződik. Úgy látjuk, hogy az alkalmazkodási folyamat legalább december végéig elhúzódhat.

A határidős kamatmegállapodások árazása alapján a piac arra számít, hogy kb. 3-6 hónapon belül megközelíti a 0,6%-ot a 3 hónapos futamidejű BUBOR kamat. A piaci várakozásokkal annyiban egyetértünk, hogy mi is a bankközi kamatok további csökkenésére számítunk, azonban szerintünk 2017 folyamán 0,5%-ig csökkenhet jövőre a bankközi kamat, vagy akár még lejjebb.


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu