Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2019. december 7. 22:00 óra és 2019. december 8. 8:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett rendszer-karbantartási munkálatokat végzünk, amely több szolgáltatásunk (Erste Lakossági NetBank, Erste MobilBank, Vállalati NetBank, Electra, Erste TeleBank, Weboldal szolgáltatások, internetes vásárlást ellenőrző sms-kód, sms szolgáltatások) működését is befolyásolja. 2019. december 5-én 8:00 és 17:00 között az API csatorna (web interfész) működése szünetel.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed between this Friday and Monday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services:

Between 10 p.m. on December 7, 2019 and 8 a.m. on December 8, 2019 the operation of Erste Retail and Corporate NetBank, Electra, Erste MobilBank, Erste Telebank, Website service, 3D Secure code, text message service will be suspended. Futhermore the API channel will be suspended between 8:00 and 17:00 on December 5, 2019.

A részletekért kattintson!/Please click here for details

2016 25 OKT.
Nem változtatott az alapkamaton az MNB, de mégis lazulhatnak a monetáris kondíciók

A várakozásunknak megfelelően változatlanul hagyta az alapkamatot a Monetáris Tanács. Annak ellenére, hogy stabil maradt az irányadó ráta, a monetáris kondíciók újra lazulhattak, hiszen a szerdai jegybanki betéti aukción már nem helyezhet el korlátlan mennyiségben likviditást a bankrendszer, illetve az egynapos fedezett hitel kamatát 10 bázisponttal 1,05%-ra csökkent. Mindezek mellett fontos azt is megjegyezni, hogy múlt és ezen a hétfőn az MNB bevetette az új, forintlikviditást nyújtó eszközét, amivel a hazai rendszerszintű likviditást bővítette, ami szintén lazító lépésként fogható fel.

Az MNB úgy döntött, hogy szerdán legfeljebb 150 milliárd forint értékben fogad be betétet a bankrendszertől, és december végén nem haladhatja meg a 900 milliárd forintot a befogadott likviditás mértéke. Ez annyit jelent, hogy a kereskedelmi bankoknak más piacokat, illetve más eszközöket kell keresni, ahová elhelyezhetik az ún. „forró pénzt”. Ilyen lehet többek között a bankközi piac, a devizaswap piac, vagy az állampapír piac. A következménye az MNB nem-konvencionális lazításának az lehet, hogy a bankközi kamatok, valamint az állampapírhozamok egyaránt mérséklődhetnek. Az erodálódó kamatok és hozamok pedig hatással lehetnek a forint árfolyamára is, azaz a magyar fizetőeszköz gyengülhet az euróval szemben amennyiben folytatódik a forint kamatelőnyének csökkentése.

Novemberben és decemberben is fontos lesz a kamatdöntő ülés, hiszen annak ellenére, hogy valószínűleg szinten marad az alapkamat az év végéig, a bankrendszer folyamatosan kiszorul a jegybank által kínált három hónapos futamidejű betétből. Véleményünk szerint a piaci alkalmazkodás az új monetáris keretrendszerhez már megkezdődött, ami a csökkenő bankközi (BUBOR) kamatokban és nyomott szinteken tartózkodó kincstárjegyhozamokban tükröződik. Úgy látjuk, hogy az alkalmazkodási folyamat legalább december végéig elhúzódhat.

A határidős kamatmegállapodások árazása alapján a piac arra számít, hogy kb. 3-6 hónapon belül megközelíti a 0,6%-ot a 3 hónapos futamidejű BUBOR kamat. A piaci várakozásokkal annyiban egyetértünk, hogy mi is a bankközi kamatok további csökkenésére számítunk, azonban szerintünk 2017 folyamán 0,5%-ig csökkenhet jövőre a bankközi kamat, vagy akár még lejjebb.