Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben 5,1%-kal nőtt (év/év), az év első kilenc hónapjában pedig 5%-os növekedést láthattunk. Összességében a bővülés üteme megegyezik a várakozásokkal és összhangban van az alapvető gazdasági folyamatokkal, amit idén látunk Magyarországon.

Szeptemberben is mindhárom összetevő hozzájárult az emelkedéshez, hiszen az élelmiszer- 3,9%-kal, a nem élelmiszer- 5,4%-kal, az üzemanyag kiskereskedelem pedig 7,7%-kal bővült. Az élelmiszer, illetve üzemanyag kiskereskedelmi forgalmának növekedése szemmel láthatóan meghaladta az idei évben látott átlagot, míg a nem-élelmiszer csoport esetében pedig átlagot alulmúló ütemet láthattunk, azonban ennek ellenére is erős adatról beszélhetünk. Köszönhetően annak, hogy a munkaerőpiac kifejezetten feszessé vált, a nettó értelemben vett reálbérek gyors ütemben emelkednek idén, illetve a fogyasztói bizalom stabil maradt, a kiskereskedelmi forgalom folyamatosan tempós növekedést diktált idén.

Az év hátralévő részében is hasonló ütemű növekedést láthatunk majd, az év egészében pedig átlagosan meghaladhatja az 5%-os ütemet a kiskereskedelmi forgalom bővülése. A bővülést segítheti jövőre az is, hogy az idén látott nominális bérnövekedési ütem fennmaradhat, hiszen a munkaerőpiac közel jár a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottsághoz. Mindezek mellett valószínűleg a kormány támogató lépéseket tehet a belső kereslet erősítésére amennyiben adódik tér a költségvetésben.

Így, fenntartjuk az előrejelzésünket, hogy idén és jövőre is a háztartások fogyasztása lehet a GDP növekedés elsődleges motorja. Becslésünk szerint idén 2,1%-kal, jövőre pedig 2,8%-kal nőhet a magyar GDP.

További információ: 

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu