Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

A kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben 5,1%-kal nőtt (év/év), az év első kilenc hónapjában pedig 5%-os növekedést láthattunk. Összességében a bővülés üteme megegyezik a várakozásokkal és összhangban van az alapvető gazdasági folyamatokkal, amit idén látunk Magyarországon.

Szeptemberben is mindhárom összetevő hozzájárult az emelkedéshez, hiszen az élelmiszer- 3,9%-kal, a nem élelmiszer- 5,4%-kal, az üzemanyag kiskereskedelem pedig 7,7%-kal bővült. Az élelmiszer, illetve üzemanyag kiskereskedelmi forgalmának növekedése szemmel láthatóan meghaladta az idei évben látott átlagot, míg a nem-élelmiszer csoport esetében pedig átlagot alulmúló ütemet láthattunk, azonban ennek ellenére is erős adatról beszélhetünk. Köszönhetően annak, hogy a munkaerőpiac kifejezetten feszessé vált, a nettó értelemben vett reálbérek gyors ütemben emelkednek idén, illetve a fogyasztói bizalom stabil maradt, a kiskereskedelmi forgalom folyamatosan tempós növekedést diktált idén.

Az év hátralévő részében is hasonló ütemű növekedést láthatunk majd, az év egészében pedig átlagosan meghaladhatja az 5%-os ütemet a kiskereskedelmi forgalom bővülése. A bővülést segítheti jövőre az is, hogy az idén látott nominális bérnövekedési ütem fennmaradhat, hiszen a munkaerőpiac közel jár a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottsághoz. Mindezek mellett valószínűleg a kormány támogató lépéseket tehet a belső kereslet erősítésére amennyiben adódik tér a költségvetésben.

Így, fenntartjuk az előrejelzésünket, hogy idén és jövőre is a háztartások fogyasztása lehet a GDP növekedés elsődleges motorja. Becslésünk szerint idén 2,1%-kal, jövőre pedig 2,8%-kal nőhet a magyar GDP.