Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

Minden szempontból nagy bizonytalanság övezte az amerikai elnökválasztásokat, és ez a bizonytalanság a tőkepiaci mozgásokban is tükröződött, már a választást megelőző kereskedési napokon is. Trump választási győzelmét követően átalakultak a Federal Reserve következő kamatemelésének időpontjára vonatkozó várakozások, a piac teljesen kiárazta a decemberi kamatemelést, hiszen a befektetők úgy vélik, hogy a Trump győzelem egyet jelenthet a piacon eluralkodó volatilitással, és volatilis időszakban valószínűtlen a kamatemelés.

Miközben folyamatosan érkeztek a hírek arról hogyan alakult a szavazás, az euró/dollár árfolyam felült a hullámvasútra és a dollár gyors ütemű gyengülésbe kezdett az euróval és más fejlett piaci devizákkal szemben is. A hajnali kereskedésben megállt a dollárgyengülés és fordulat következett. A dollár gyengülése a dollár/jen keresztárfolyamra is rányomta a bélyegét, a jen kéretlen erősödése a dollárral szemben elrontotta a befektetők hangulatát Japánban, ami a Nikkei részvényindex jelentős mértékű esésében csapódott le. Hasonló nagy veszteséget szenvedett el a mexikói peso is a dollárral szemben, hiszen a Trump-győzelem hírére 14%-ot gyengült a mexikói fizetőeszköz.

A Közép-Kelet-Európai régióban is láthattunk mozgásokat a hajnali órákban. A legnagyobb mozgásokat a lengyel zloty és a forint produkálta, azonban, amint elindult a reggeli kereskedés és a piaci likviditás normalizálódott, a forint visszatért a korábbi szintekhez. Szerencsés esetben a KKE régió még profitálhat is abból, ha esetleg megindul a tőkekiáramlás Latin-Amerikából, illetve Ázsiából, hiszen az onnan távozó tőkének új helyet kell találni, és részben célpont lehet a KKE régió is.Amennyiben ténylegesen a Trump győzelmet követően késni fog a Fed kamatemelés, az a Magyar Nemzeti Bank számára teret engedhet, hogy tovább lazítson a magyar gazdaságban uralkodó monetáris kondíciókon – akár konvencionális, akár nem-konvencionális eszközökkel. Egyelőre változatlanul hagyjuk a forintkamatokra vonatkozó előrejelzéseinket, azaz változatlan alapkamatra számítunk 2017 egészében, a 3 hónapos bankközi (BUBOR) kamat pedig 0,5%-ra csökkenhet 2017-ben.


További információ: 

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu