Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A második negyedévhez képest szemmel láthatóan lassult a magyar gazdaság növekedése éves, valamint negyedéves összevetésben is. Az éves növekedési mutató 2%-os bővülésről tanúskodott, míg negyedéves összevetésben csupán 0,2%-kal emelkedett a gazdasági aktvitás. A növekedés szerkezete a várakozásoknak megfelelt, hiszen a termelési oldalt elsősorban a piaci szolgáltatások, valamint a mezőgazdasági termelés támogatta, az ipari termelés növekedési hozzájárulása semleges volt, az építőipar viszont továbbra is visszafogta a GDP növekedés ütemét. Továbbra is érezhető, hogy önerőből, az EU-s források elapadásával a magyar gazdaság szemmel láthatóan lassabb növekedésre képes, mint például 2014-ben vagy 2015-ben.

Nem kizárólag magyar sajátosság, hogy a gazdaság lassult, hiszen a régiós társak adatai is lassabb növekedésről tanúskodnak: Románia 4,4%-kal, Szlovákia 3%-kal, Csehország 1,9%-kal. Ebben a negyedévben, hacsak kismértékben is, de sikerült meghaladni a német gazdaság növekedési ütemét, hiszen Európa motorja 1,5%-kal nagyobb teljesítményre volt képest a tavalyi év azonos időszakához képest.

A pontos részletek ismerete nélkül egyelőre változatlanul hagyjuk az idei évre vonatkozó 2,1%-os növekedési becslésünket. Előrejelzésünk szerint jövőre 2,8%-kal, azt követően pedig 2018-ban 2,6%-kal növekedhet a magyar GDP. Pozitív kockázatot jelent a költségvetési és jegybanki oldalról érkező stimulus, ami a belső kereslet erősítésén keresztül adhat löketet a magyar gazdasági növekedésnek. Negatív kockázatot jelent a külső környezet, hiszen az új amerikai elnök hivatalba lépésével új gazdaság- és külpolitikát követhet az USA, ami esetlegesen akár még a globális növekedési kilátásokat is beárnyékolhatja. Emellett pedig a Brexit okozta fekete felhők is veszélyt jelentenek az európai konjunktúrára.

További információ: 

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu