Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2016 22 NOV.
Pörgött a bérnövekedés szeptemberben is

Nemcsak hogy stabilan folytatódott a bérek növekedése szeptemberben, hanem a tempó is szemmel láthatóan gyorsult. A bruttó átlagkeresetek 6,7%-kal (év/év) növekedtek szeptemberben, és így a bruttó átlagbér 257 857 forintra emelkedett. Az év elejétől számítva pedig elérte a 6,1%-ot a bruttó bérek növekedési üteme. A bruttó bérek ütemét meghaladó mértékben nőttek a nettó bérek köszönhetően a személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkenésének. Így szeptemberben 8,3%-kal (év/év) voltak magasabbak a nettó bérek.

Azt látjuk, hogy a munkaerőpiac még feszesebbé válhat jövőre, az átlagos munkanélküliségi ráta 5% alá csökkenhet. A különböző kormányzati lépések, mint például a Nemzetgazdasági miniszter által bejelentett 15%-os minimálbér és 25%-os garantált bérminimum emelés is abba az irányba mutatnak, hogy jövőre is folytatódhat a bérek dinamikus bővülése, sőt, még tovább gyorsulhat az idei év végén látott béremelkedési tempó.

Várakozásunk szerint jövőre 2,8%-kal nőhet a GDP, aminek a gerincét az idei évhez hasonlóan a háztartások fogyasztása adhatja, az átlagos infláció pedig elérheti az 1,9%-ot 2017-ben. Fontos hozzátenni, hogy nagy az előrejelzési bizonytalanság, hiszen ha a vártnál erősebb mértékben gyűrűzik végig a béreken a kormányzat által adott impulzus, akkor az a jelenlegi GDP növekedési ütem és inflációs ráta előrejelzésünket is megemelheti.