Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2016 06 DEC.
A belső kereslet támasztotta meg a gazdaságot a harmadik negyedévben is

Éves összevetésben 2,2%-kal bővült a magyar gazdaság 2016 harmadik negyedévében, ami szemmel látható lassulást jelent a második negyedévben látott 2,8%-os növekedési ütemhez képest. A szezonálisan és munkanaphatással igazított adatok is hasonló, lassuló tendenciáról árulkodnak, hiszen az éves növekedést megragadó mutató 1,9%-ról 1,6%-ra lassult, a második negyedévhez képest pedig csupán 0,3%-kal tudott bővülni a magyar gazdaság.

Az elsődleges motor a háztartások voltak, hiszen a vásárlási kedv és hajlandóság továbbra is egy erős növekedési értéket tükröz. Az EU-s források hiánya szemmel látható a beruházások esetén, hiszen a harmadik negyedévben továbbra is jelentősen csökkent a magyar gazdaságban tapasztalt beruházási aktivitás. Ebben az időszakban a külkereskedelmi dinamika is lanyhult, a külkereskedelem összességében enyhén negatív, közel semleges hatást gyakorolt a GDP növekedésre.

A keresleti oldallal összhangban a termelési oldalon a szolgáltatások adták a növekedés gerincét, ami mellett fontos tényezőként jelent meg a mezőgazdaság is. Azonban az ipari és az építőipari teljesítmény egyértelműen a gyengeség jeleit mutatják.

A részletek ismeretében is fenntartjuk az idei évre vonatkozó 2,1%-os növekedési előrejelzésünket, azonban a jövő évit megemeltük 2,8%-ról 3,4%-ra. A felülvizsgálat oka elsősorban az, hogy a korábban vártnál erősebb lakossági fogyasztás növekedésre számítunk köszönhetően a várt kifejezetten erős reálbér emelkedésnek, illetve a jegybank által fenntartott negatív reálkamatok növekedésösztönző hatásának. Emellett pedig várhatóan nagyobb mértékben sikerül az EU-ból érkező támogatásokat felhasználni, ami a beruházási aktivitást érdemben javíthatja. Úgy véljük, hogy jövőre az átlagos infláció ráta megközelítheti a 2%-ot, az alapkamat 0,9% maradhat az egész évben, a három hónapos bankközi BUBOR kamat pedig 0,5% alatt lehet.