Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2016 08 DEC.
Elemzői közlemény az inflációról és a külkereskedelmi mérlegről

Nyeste Orsolya, makrogazdasági elemző:

Kissé tovább gyorsult az infláció novemberben

Lényegében a vártnak megfelelően alakult a novemberi infláció. Az októberi 1%-ról kissé tovább gyorsult az éves index, 1,1%-ra. Havi szinten kifejezetten alacsony, 0,1%-os volt a drágulás, miután a járműüzemanyag-árak 1,1%-kal csökkentek, a nagyobb súllyal szereplő élelmiszerek esetében csak visszafogott, 0,4%-os drágulást mért a KSH, a szolgáltatások esetében pedig nem változtak az árak az előző hónaphoz képest. A szezonálisan igazított maginflációs mutató 1,5%-on állt. Összességében a novemberi adatok sem tanúskodnak arról, hogy a magyar gazdaságban erős lenne az inflációs nyomás.
A jövő évben ellentétes hatások befolyásolhatják az inflációt. A bázishatás miatt emelkedő éves indexeket várunk, azonban az áfa csökkentések mérséklik a gyorsulás ütemét, miközben egyelőre úgy tűnik, hogy az Eurózónából továbbra is alacsony inflációt fogunk importálni. Ebből következően az infláció 2017-ben is a jegybanki cél alatt maradhat, s várakozásunk az éves átlagos indexre 1,9%. Ugyanakkor a jövő évre várt erőteljes bérkiáramlás, párosulva az emelkedő lakossági fogyasztással felfelé irányuló kockázatot jelent az előrejelzésünkre nézve. Egyelőre azonban úgy látjuk, hogy a meglóduló bérinfláció hatásai inkább középtávon mutatkoznak majd meg a fogyasztói árakban is.

891 eurót tett ki a külkereskedelmi mérleg többlete októberben

A külkereskedelmi mérleg többlete októberben 891 millió eurót tett ki a KSH előzetes adatai szerint. Az újbóli jelentős nagyságú többlet azonban önmagában elrejti, hogy a mögöttes folyamatok nem túl biztatóak, s visszafogott külkereskedelmi aktivitásról tanúskodnak. Az euróban számított éves export ugyanis 1,1%-kal, az import pedig 3,5%-kal esett vissza. A csökkenés összefüggésben lehet az ipar utóbbi hónapokban látott gyengébb teljesítményével, ám az import jelentősebb, az exportét jóval meghaladó visszaesése – bővülő belső fogyasztás mellett - mégis meglepő.

+36-1-268-4428