Nyeste Orsolya, makrogazdasági elemző:

Kissé tovább gyorsult az infláció novemberben

Lényegében a vártnak megfelelően alakult a novemberi infláció. Az októberi 1%-ról kissé tovább gyorsult az éves index, 1,1%-ra. Havi szinten kifejezetten alacsony, 0,1%-os volt a drágulás, miután a járműüzemanyag-árak 1,1%-kal csökkentek, a nagyobb súllyal szereplő élelmiszerek esetében csak visszafogott, 0,4%-os drágulást mért a KSH, a szolgáltatások esetében pedig nem változtak az árak az előző hónaphoz képest. A szezonálisan igazított maginflációs mutató 1,5%-on állt. Összességében a novemberi adatok sem tanúskodnak arról, hogy a magyar gazdaságban erős lenne az inflációs nyomás.
A jövő évben ellentétes hatások befolyásolhatják az inflációt. A bázishatás miatt emelkedő éves indexeket várunk, azonban az áfa csökkentések mérséklik a gyorsulás ütemét, miközben egyelőre úgy tűnik, hogy az Eurózónából továbbra is alacsony inflációt fogunk importálni. Ebből következően az infláció 2017-ben is a jegybanki cél alatt maradhat, s várakozásunk az éves átlagos indexre 1,9%. Ugyanakkor a jövő évre várt erőteljes bérkiáramlás, párosulva az emelkedő lakossági fogyasztással felfelé irányuló kockázatot jelent az előrejelzésünkre nézve. Egyelőre azonban úgy látjuk, hogy a meglóduló bérinfláció hatásai inkább középtávon mutatkoznak majd meg a fogyasztói árakban is.


891 eurót tett ki a külkereskedelmi mérleg többlete októberben

A külkereskedelmi mérleg többlete októberben 891 millió eurót tett ki a KSH előzetes adatai szerint. Az újbóli jelentős nagyságú többlet azonban önmagában elrejti, hogy a mögöttes folyamatok nem túl biztatóak, s visszafogott külkereskedelmi aktivitásról tanúskodnak. Az euróban számított éves export ugyanis 1,1%-kal, az import pedig 3,5%-kal esett vissza. A csökkenés összefüggésben lehet az ipar utóbbi hónapokban látott gyengébb teljesítményével, ám az import jelentősebb, az exportét jóval meghaladó visszaesése – bővülő belső fogyasztás mellett - mégis meglepő.


További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu