Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A várakozásokat enyhén meghaladta a 2016 decemberében látott inflációs ráta, hiszen elérte az 1,8%-ot az év utolsó hónapjában, az év egészében pedig 0,4% volt a pénzromlás üteme. A maginflációs mutató is gyorsult, elérte az 1,7%-ot. A maginflációs ráta 2014 szeptembere óta 0,8% és 1,5% között ingadozott, tehát elhagyta azt a sávot a mutató, amiben stabilan mozgott nagyjából két éven keresztül.

A fő inflációs mutató és a maginflációs mutatók közötti különbséget magyarázza az, hogy a maginflációs ráta kiszűri az üzemanyagárak változását, melyek decemberben novemberhez képest 4,1%-kal, 2015 decemberéhez képest pedig 6,8%-kal voltak drágábbak.

Az üzemanyagokon túl, úgy látjuk, hogy a nagyobb termékcsoportok árdrágulási üteme a várakozásainkkal összhangban alakultak: az élelmiszerek 1,3%-kal (év/év), a cigaretta és alkoholos italok 2,5%-kal (év/év), a ruházkodási cikkek 0,5%-kal (év/év) a szolgáltatások 1,9%-kal (év/év) drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkek ára egy év alatt 0,5%-kal csökkent. Előretekintve, tovább fog gyorsulni az inflációs ráta 2017 folyamán.

Több erőhatás fog egymásnak feszülni, aminek az eredőjét nehéz megbecsülni. Ilyen tényezők például a célzott ÁFA-csökkentések (pl. szárnyas termékek, internet szolgáltatás, stb.), melyek mérsékelhetik az inflációs nyomást. A másik oldalról figyelembe kell venni, hogy a gyors ütemű bérnövekedés és a nyersanyagok világpiaci ára pedig felfelé mutató inflációs nyomást eredményezhet.Előrejelzésünk szerint idén átlagosan 2,3% lehet az inflációs ráta, 2018-ben pedig átlépheti a 3%-ot.

Véleményünk szerint a gyorsuló inflációs ráta miatt nem fog a Monetáris Tanács változtatni az álláspontján és fenn fogja tartani a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetet. Az MNB monetáris politikájának szempontjából az is kiemelt fontosságú lesz, hogy a nagy nemzetközi jegybankok hogyan alakítják a saját monetáris politikáikat, azaz hányszor emel kamatot a Federal Reserve idén, illetve az Európai Központi Bank miként alakítja a kötvényvásárlási programját az év folyamán. Úgy látjuk, hogy idén változatlan maradhat a magyar alapkamat 0,9%-on, a bankközi kamatok pedig nyomott szinteken ragadhatnak.

További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu