Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2017 13 JAN.
Gyorsult az inflációs ráta decemberben

A várakozásokat enyhén meghaladta a 2016 decemberében látott inflációs ráta, hiszen elérte az 1,8%-ot az év utolsó hónapjában, az év egészében pedig 0,4% volt a pénzromlás üteme. A maginflációs mutató is gyorsult, elérte az 1,7%-ot. A maginflációs ráta 2014 szeptembere óta 0,8% és 1,5% között ingadozott, tehát elhagyta azt a sávot a mutató, amiben stabilan mozgott nagyjából két éven keresztül.

A fő inflációs mutató és a maginflációs mutatók közötti különbséget magyarázza az, hogy a maginflációs ráta kiszűri az üzemanyagárak változását, melyek decemberben novemberhez képest 4,1%-kal, 2015 decemberéhez képest pedig 6,8%-kal voltak drágábbak.

Az üzemanyagokon túl, úgy látjuk, hogy a nagyobb termékcsoportok árdrágulási üteme a várakozásainkkal összhangban alakultak: az élelmiszerek 1,3%-kal (év/év), a cigaretta és alkoholos italok 2,5%-kal (év/év), a ruházkodási cikkek 0,5%-kal (év/év) a szolgáltatások 1,9%-kal (év/év) drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkek ára egy év alatt 0,5%-kal csökkent. Előretekintve, tovább fog gyorsulni az inflációs ráta 2017 folyamán.

Több erőhatás fog egymásnak feszülni, aminek az eredőjét nehéz megbecsülni. Ilyen tényezők például a célzott ÁFA-csökkentések (pl. szárnyas termékek, internet szolgáltatás, stb.), melyek mérsékelhetik az inflációs nyomást. A másik oldalról figyelembe kell venni, hogy a gyors ütemű bérnövekedés és a nyersanyagok világpiaci ára pedig felfelé mutató inflációs nyomást eredményezhet.Előrejelzésünk szerint idén átlagosan 2,3% lehet az inflációs ráta, 2018-ben pedig átlépheti a 3%-ot.

Véleményünk szerint a gyorsuló inflációs ráta miatt nem fog a Monetáris Tanács változtatni az álláspontján és fenn fogja tartani a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetet. Az MNB monetáris politikájának szempontjából az is kiemelt fontosságú lesz, hogy a nagy nemzetközi jegybankok hogyan alakítják a saját monetáris politikáikat, azaz hányszor emel kamatot a Federal Reserve idén, illetve az Európai Központi Bank miként alakítja a kötvényvásárlási programját az év folyamán. Úgy látjuk, hogy idén változatlan maradhat a magyar alapkamat 0,9%-on, a bankközi kamatok pedig nyomott szinteken ragadhatnak.