Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

Még nagyobb lendületet vett novemberben a bérnövekedési ütem, hiszen a bruttó bérek 8,2%-kal nőttek egy év alatt 2016 novemberében. A személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentése miatt a nettó bérnövekedés üteme elérte a 9,8%-ot.

A korábbiakban látottakhoz képest a rendszeres keresetek is tempósabban emelkedtek novemberben, mint a korábbi hónapokban, ami arra utal, hogy a novemberben látott gyorsulás nem csupán egyszeri tényezőknek köszönhető. Annak ellenére, hogy az inflációs ráta folyamatosan emelkedett 2016 második felében, egyelőre nem látunk lassulást a reálértelemben vett bérnövekedési ütemben.Nem meglepő, hogy a keresetek gyors tempóban emelkednek, hiszen a magyar munkaerőpiac kifejezetten feszessé vált és a rendelkezésre álló munkaerő alacsony szintre csökkent.

A feszes munkaerőpiac, illetve a minimálbér és a szakmai bérminimum jelentős megemelése együttesen támogatja, hogy a gyors bérnövekedési ütem fennmaradhasson és akár tovább gyorsulhasson 2017-ben.A reálértelemben véve is jelentős bérnövekedés támogatni fogja a magyar gazdasági aktivitás erősödését a háztartások felfutó fogyasztása miatt. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a felfutó kereslet nagy valószínűsége együtt jár majd az inflációs ráta gyorsulásával is.

Véleményünk szerint idén 3,4%-kal bővülhet a magyar gazdaság, az inflációs ráta pedig átlagosan 2,3% lehet 2017-ben.

További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu