Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Nemcsak a három hónapos betéti kamat, hanem a többi jegybanki eszközre vonatkozó kamatláb sem változott: az egynapos és az egyhetes hitelkamat 0,9% maradt, az egynapos betéti kamat pedig változatlanul -0,05%.

A döntés nem okozott meglepetést, ezért a piac sem reagált különösebben a bejelentésre.Úgy véljük, hogy a Monetáris Tanács 2018 végéig változatlanul, 0,9%-on hagyhatja az alapkamatot. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lazítana tovább a magyar gazdaságban uralkodó pénzügyi kondíciókon, hiszen a bankközi kamatok még tovább erodálódhatnak.

A három hónapos bankközi (BUBOR) kamat jelenleg 0,27%, ami véleményünk szerint még tovább csökkenhet. A nominális kamatok csökkenésével párhuzamosan az infláció fokozatosan gyorsulni fog. Becslésünk szerint idén 2,3% lesz az átlagos inflációs ráta. Így a reálkamatok negatívak maradhatnak, ami összhangban van a Monetáris Tanács preferenciájával.Az idei év nagy kérdése lesz, hogy miként alakítja a magyar pénzpiacon uralkodó likviditási kondíciókat a jegybank, vezet-e be új eszközt a meglévők mellé, vagy esetleg szüntet-e meg a meglévők közül.

Annyit biztosan tudunk, hogy március végére a három hónapos betétben 900 milliárd forintról 750 milliárd forintra csökken a bankrendszer által elhelyezhető likviditást. Tehát, a bankközi kamatok és a magyar pénzpiacon uralkodó rövid hozamok hosszú ideig nyomott szinteken ragadhatnak.

Érdemes lesz figyelni, hogy a nagy jegybankok, mint az Európai Központi Bank és az amerikai Federal Reserve miként viselkednek. Az EKB laza monetáris politikája segíti az MNB-t abban, hogy itthon fenntartsa az alacsony kamatokat, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Fed idén újabb kamatemelésekre készül, amelyek korlátozhatják a magyar jegybank mozgásterét.

További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu