• Az épület bérlői között van az Amazon, a Zurich Insurance, a L’Oréal, és a CBRE
  • Az alap a Falcon II Alaptól vette meg az irodaépületet
  • A befektetés összértéke 35,6 millió euró

A legnagyobb és legrégebbi cseh nyítvégű ingatlanalap januárban megvásárolta a pozsonyi Park One irodaépületet. Az Erste Group cseh leánybankjának (Ceská Sporitelna – CS) ingatlanüzlete mintegy 960 millió cseh korona (35,6 millió euró) értékű. A tranzakció a Park One-t tulajdonló ingatlanvállalat összes részvényének átruházásával jött létre.

A Park One fontos része lesz a CS ingatlanalap szlovákiai portfóliójának, az akvizíciónak köszönhetően az alap ingatlanja ad otthont egy erős vállalat, az Amazon főhadiszállásának Pozsony központjában – mondta Václav Kubáček, a CS ingatlanalapjának akvizíciós vezetője. Ez a prémium irodaépület nagyon kedvező kockázatarányos hozamot kínál részvényeseink számára, jó esély van arra, hogy hosszú távon is fenntartható bevételeket generál és hozzájárul portfóliónk stabil növekedéséhez – tette hozzá Tomáš Jandík, a CS ingatlanalapjának vezető beruházási szakértője és igazgatósági tagja.

A CS ingatlanalapja egy magán befektetési társaságtól, a Falcon II Alaptól vásárolta meg a Park One-t. A Falcon II-nek Szlovákia mellett Franciaországban, Németországban és Csehországban vannak ingatlanberuházásai.

A Park One exkluzív helyen, a pozsonyi óvárosban helyezkedik el, a város legfrekventáltabb irodai területei között van. Az épület kiválóan elérhető autóval és tömegközlekedéssel is, mivel számos troli- és autóbuszmegálló van a közelben, és a D1-es autópálya is csak 3 kilométerre van. A Park One egy 13 szintes komplexum, 9 emelettel, és 4 parkolószinttel, ahol 167 autó fér el. A bérelhető terület összesen 13 200 négyzetméter, jelenleg 100 százalékos a foglaltság.

Az amerikai online kereskedő Amazon helyi irodája a legnagyobb bérlő, a teljes terület felét bérli. A Zurich Insurance-szel együtt a teljes bérelhető terület több, mint háromnegyedét foglalják el. Bérlőként van jelen olyan nemzetközi cégek helyi irodája is, mint a L’Oréal és a CBRE.

Az épület 2007-ben épült, és a híres SIAL cseh építészeti stúdió tervezte, amelyet Karel Hubáček alapított 1968-ban. A studió projektjei közé tartozik például a ještědi hotel és tévétorony, valamint a prágai Hypobank központok.

A mostani vásárlással már 11 épület tartozik a CS ingatlanalapjának portfóliójához, amelynek összesített piaci értéke meghaladja a 12 milliárd cseh koronát (450 millió eurót). Az alapnak ezzel Pozsonyban már három ingatlana van, a hat prágai és az egy-egy brno-i és ceské budějovice-i mellett.

A CS ingatlanalapját 2007-ben hozták létre; ez a legnagyobb és legrégebbi cseh nyílt végű ingatlanalap. 2016 december végéig az alapnak több mint 50 000 részvényese volt. Az alap célcsoportja elsősorban a konzervatív befektetők, mivel a hosszú távú megtérülési cél, hogy a lejáratig számított hozam az állampapír-hozamok felett maradjon. Az utóbbi 5 év megtérülési átlaga 2,8 százalék volt.