Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

A Központi Statisztikai Hivatal mérése szerint novemberre 4,5%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta. Az előző havi értékhez képest 0,2 százalékponttal, egy év alatt pedig 1,7 százalékponttal mérséklődött a mutató a 15-74 év közötti korosztályban. Az elemzői várakozásokkal egyetértve, mi is az előző havi 4,7%-os munkanélküliségi ráta változatlanságát jeleztük előre, arra számítva, hogy az idénymunkák kifutásával átmenetileg megtorpanhat a munkanélküliség további csökkenése. Az aktivitási ráta változatlan volt, az előző hónapban mért 61,6%-on maradt. A közmunkások száma az előző hónaphoz képest nem változott, 220 ezer fő körül stabilizálódott a programban résztvevők száma.

Úgy véljük, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenésének üteme lassulhat az elkövetkezendő hónapokban, hiszen a magyar gazdaság megközelítette a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság szintjét.Úgy véljük, hogy a 2016-ban látott 5,1%-os átlagos munkanélküliségi rátát követően (általunk becsült érték, a decemberi tényadat még nem ismert), idén újabb mélypontra csökkenhet a mutató, átlagosan 4,3% lehet. Azonban fontosnak tartjuk hozzátenni, hogy a magyar gazdaság jelentős munkaerőtartalékkal rendelkezik, hiszen a 208 ezer főnyi munkanélküli, valamint a közmunkaprogramban részt vevő 221 ezer fő mellett továbbra is rendkívül sok inaktív van, akik nem jelennek meg a munkaerőpiacon egyáltalán. Az ő számuk 2,9 millió fő körül van a 15-74 év közötti népesség körében.

Véleményünk szerint ahhoz, hogy ezek az emberek megjelenhessenek a munkaerőpiacon és munkát vállalhassanak, hosszú-távú gazdaságpolitikai válaszra lenne szükség.Az idei évre vonatkozó GDP növekedési előrejelzésünk 3,4%, amit elsősorban a háztartások erősödő fogyasztása, másodsorban pedig az EU források felhasználásnak köszönhető beruházási aktivitás újbóli felfutása hajthat.