Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A vártnál gyengébben teljesített a kiskereskedelem decemberben, hiszen éves alapon 2,6%-kal bővült csupán a forgalom. A munkanaphatással igazított érték 3,2%-os növekedésről tanúskodott. Az év egészében 4,5%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene, amely lassulást jelent a 2015-ben mért 5,8%-hoz képest, azonban továbbra is gyors lendületről tanúskodik.

Decemberben vélhetően a nem-élelmiszer csoport (pl. bútorok, ruhák, elektronikai cikkek, stb.) kiskereskedelmi forgalma lehetett az elsődleges indok arra, hogy miért a vesztett lendületéből a főszám. Az év utolsó hónapjában látott 3,4%-os növekedési ütem szemmel láthatóan elmaradt a 2016-os egészében látott 6,9%-os növekedési átlagtól. A nem-élelmiszer csoporttal szemben az élelmiszerek, valamint az üzemanyag kiskereskedelmi forgalma stabil maradt, hozta a várható teljesítményt.

Úgy véljük, hogy a decemberben látott lassulás átmeneti jelenség lehetett, hiszen az átlagkeresetek folyamatosan emelkednek, ráadásul gyorsuló tempóban. A bérnövekedés idén is folytatódhat és még nagyobb lendületet vehet köszönhetően a feszes munkaerőpiacnak. Emellett a fogyasztói bizalmat mérő mutatók is arról tanúskodnak, hogy a háztartások fogyasztása felfelé ívelhet a következő hónapokban. Továbbra is úgy véljük, hogy háztartások fogyasztása lesz az elsődleges motorja a GDP növekedésnek idén. Becslésünk szerint idén 3,4%-kal nőhet a magyar GDP 2017-ben.

További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu