Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2017 09 FEBR.
Magas maradt a külkereskedelmi többlet decemberben

Jelentősen növekedett a külkereskedelmi többlet 2016 folyamán. Tavaly elérte a 10 milliárd eurót a külkereskedelmi többlet, ami 1,4 milliárd euróval magasabb volt a 2015-ben látottnál. A tavaly decemberi többlet a várakozásoknak megfelelően alakult, elérte az 556 millió eurót. Egy év alatt 7,7%-kal nőtt az euróban számított export, míg ennél gyorsabb tempóban, 9,9%-kal emelkedett az euróban mért import értéke.

Az egész év folyamán az Európai Unió volt Magyarország legfontosabb külkereskedelemi partnere, hiszen a magyar export, valamint a Magyarországba érkező import kb. 75-75%-a az EU-val folyt.

Kérdés, hogy a 10 milliárd eurót eléri-e idén a külkereskedelmi szufficit, valószínűsíthető, hogy csökkenni fog. Bizonytalanságot jelent az export szempontjából, hogy az európai konjunktúra továbbra is törékeny, valamint az is, hogy bizonyos autóipari kapacitások leállnak idén.

Az importot jelentősen duzzaszthatja a felpörgő fogyasztás, illetve az erősödő beruházási aktivitás. Annak ellenére, hogy csökkenhet, összességében masszív maradhat idén is a külkereskedelmi többlet, ami a forint árfolyamára nézve védelmet jelenthet turbulens piaci időszakokban.