Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

Jelentősen növekedett a külkereskedelmi többlet 2016 folyamán. Tavaly elérte a 10 milliárd eurót a külkereskedelmi többlet, ami 1,4 milliárd euróval magasabb volt a 2015-ben látottnál. A tavaly decemberi többlet a várakozásoknak megfelelően alakult, elérte az 556 millió eurót. Egy év alatt 7,7%-kal nőtt az euróban számított export, míg ennél gyorsabb tempóban, 9,9%-kal emelkedett az euróban mért import értéke.

Az egész év folyamán az Európai Unió volt Magyarország legfontosabb külkereskedelemi partnere, hiszen a magyar export, valamint a Magyarországba érkező import kb. 75-75%-a az EU-val folyt.

Kérdés, hogy a 10 milliárd eurót eléri-e idén a külkereskedelmi szufficit, valószínűsíthető, hogy csökkenni fog. Bizonytalanságot jelent az export szempontjából, hogy az európai konjunktúra továbbra is törékeny, valamint az is, hogy bizonyos autóipari kapacitások leállnak idén.

Az importot jelentősen duzzaszthatja a felpörgő fogyasztás, illetve az erősödő beruházási aktivitás. Annak ellenére, hogy csökkenhet, összességében masszív maradhat idén is a külkereskedelmi többlet, ami a forint árfolyamára nézve védelmet jelenthet turbulens piaci időszakokban.

További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu