Lezárult az elmúlt évtized legnagyobb tranzakciója a magyar bankszektorban. Az Erste Bank átvette a Citibank lakossági üzletágát, aminek eredményeként az Erste a legnagyobb hazai hitelkártya szolgáltatóvá vált, emellett a vagyonkezelési portfóliója lényegesen megnőtt, továbbá a bank lakossági ügyfélszáma egymillió fölé emelkedett.

Több mint egyéves előkészítő munka után a napokban lezárult az a folyamat, amelynek révén a magyarországi Citibank lakossági üzletágának ügyfelei átkerültek az Erste Bankhoz. 2015 szeptemberében jelentették be, hogy az Erste Bank vásárolja meg a Citibank magyarországi lakossági és hitelkártya üzletágait, a tranzakciót 2015 decemberében hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A tranzakció ügyfelek számára legfontosabb része, a konkrét bankváltás az elmúlt napokban zárult le. Ennek során csaknem 200 ezer ügyfél került át az Erste Bankhoz. A bankszámlaszámok első nyolc – bankot azonosító - jegye változott csak, az átvett ügyfelek új erstés betéti kártyát és hitelkártyát kaptak, melyet feburár 6. hétfő reggel 6 órától használhatnak.

Az akvizícióval az Erste a legnagyobb hazai hitelkártya szolgáltatóvá vált, emellett vagyonkezelési portfoliója lényegesen megnőtt, illetve a bank lakossági ügyfélszáma egymillió fölé nőtt. Az ügyfeleken túl az Erste közel 450 volt citibankos kollégával is gazdagodott. Az Erste a Citibank külső értékesítői hálózatát már 2016 során sikeresen integrálta a saját működési modelljébe.

A hitelkártya üzletág és a vagyonkezelési szolgáltatási profil robosztus fejlesztést igényelt az Erstétől. Az ügyfelek átvételéhez és kiszolgálásához 64 informatikai rendszerben 372 fejlesztést hajtottak végre.

„A tranzakcióból egyaránt profitálnak az Erste eddigi és új ügyfelei – mondta Harmati László, az Erste Bank Hungary lakossági vezérigazgató-helyettese. A Citibank eddigi ügyfelei az Erstétől is megkapják a megszokott kiszolgálást, ugyanakkor elérhetővé válik számukra az univerzális bankként működő Erste teljes termék- és szolgáltatási palettája, valamint az egész országot lefedő fiókhálózata és digitális eszközei. Az Erste eddigi ügyfelei pedig a tranzakció révén új szolgáltatásokat, termékeket vehetnek igénybe.”

Az Erste már 2016-ban a Citibank ügyfelek leendő átvételének figyelembe vételével fejlesztett. A magasabb jövedelmű, vagyonosabb ügyfeleinek bevezetett Erste World termék- és szolgáltatáscsomag mostantól a Citibanktól átkerült ügyfelek számára is elérhető. Az Erste január közepétől két új hitelkártyával, a Platinummal és a Max-szal is előrukkolt, az új ügyfelek már ezeket kapták meg eddigi hitelkártyáik helyett.

Erste Max Hitelkártya

Az Erste Max Hitelkártya olyan multifunkciós fizető eszköz, ami minden vásárlási helyzetben értéket ad. A kártyabirtokosok vásárlásaik után pénzvisszatérítésre váltható Erste Forintokat kapnak. A kiemeltnek választott 3 üzletkategóriában 4%-os, míg minden egyéb vásárlás után 1%-os visszatérítés jár a hitelkeret összegéig, de legfeljebb 200.000 Ft összeg után. A vásárláshoz kötődő előnyprogramon kívül az elérhető hitelkeret terhére az Erste egyedülálló módon akár 5 perc alatt, telefonon részletfizetési lehetőséget nyújt. A Tele-Kölcsönnek köszönhetően akár külön dokumentáció nélkül készpénzhez juthat a kártyabirtokos. A Tele-Kölcsön összege a bankszámlára érkezik 24 órán belül, a futamidőt vagy a törlesztőrészletet a bank által meghatározott keretek között az ügyfél választhatja meg. A Tele-Kölcsön törlesztése havonta egyenlő részletekben történik. Ehhez az összeghez ráadásul alacsonyabb kamattal lehet hozzájutni, mint a hitelkártya általános kamata. A minimum 140 ezer, maximum kétmillió forint hitelkerettel igényelhető Max Hitelkártyához díjmentes utasbiztosítás is társul.

Erste Platinum Hitelkártya

Az Erste Platinum Hitelkártya magas presztízsű fizetőeszköz exkluzív kiegészítő szolgáltatásokkal. Évente összesen 10 darab belépőt biztosít az exkluzív LoungeKey repülőtéri várókba világszerte. Ezen felül a kártyabirtokos díjmentesen léphet be a MasterCard Airport Lounge-ba. Az Erste Platinum Hitelkártyához az egész világra kiterjedő, emelt szintű, díjmentes utasbiztosítás is jár, valamint külföldön sürgősségi készpénzfelvétel és bankkártyacsere lehetősége is. A Platinum Hitelkártyás vásárlások után Erste Forintok formájában pénzvisszatérítést ad a Bank, külföldön 2%-ot, belföldön 1%-ot legfeljebb összesen 300.000 Ft összeg után. Az összegyűjtött Erste Forintjait 1 Erste Forint = 1 Forint értékben válthatja be pénzvisszatérítésre a főkártyabirtokos.