Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2017 14 FEBR.
Lassult a GDP növekedési ütem tavaly, idén új lendületet vehet

A vártnál gyengébb teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság 2016 utolsó negyedévében. A piac – beleértve minket is – 2% körüli éves GDP növekedési ütemre számított, a KSH viszont csak 1,6%-os növekedési ütemet mért. A gazdaság bővülését elsősorban a piaci szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság hajtotta, míg az ipari termelés nem tudott érdemben hozzájárulni a gazdasági aktivitáshoz, az építőipar pedig továbbra is lassító tényező maradt. A részleteket ugyan még nem ismerjük, azonban valószínűleg az építőiparra, illetve a beruházásokra vonatkozó becslésünk optimista lehetett, és innen eredhet a különbség az előrejelzésünk, illetve a tényszám között. Régiós összehasonlításban újra leszorult a dobogóról Magyarország, hiszen a negyedik negyedévben Románia 4,7%-kal, Szlovákia 3,1%-kal, Lengyelország 2,7%-kal, Csehország 2,3%-kal növekedett.

A tavaly látott lassabb növekedési ütem átmeneti jelenség lehetett. Idén a növekedés gyorsulására számítunk, becslésünk szerint elérheti a 3,4%-ot a GDP növekedési üteme. Tavalyhoz hasonlóan, a háztartások fogyasztása lehet a növekedés gerince idén is, a beruházások pedig újra érdemben hozzájárulhatnak a nagyobb lendülethez, amennyiben sikerül az EU-s forrásokat felhasználni. Kockázatokat elsősorban a külső tényezők jelentenek, mint például az egyelőre még ismeretlen Trump-i gazdaságpolitika, illetve a közelgő választások az Eurózónában. Ezek az események a külkereskedelmi folyamatokon keresztül ronthatják a magyar növekedési kilátásokat is.