Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Nemcsak a három hónapos betéti kamat, hanem a többi jegybanki eszközre vonatkozó kamatláb sem változott: az egynapos és az egyhetes hitelkamat 0,9% maradt, az egynapos betéti kamat pedig változatlanul -0,05%. A döntés nem okozott meglepetést, ezért a piac sem reagált különösebben a bejelentésre.

Úgy véljük, hogy a Monetáris Tanács 2018 végéig változatlanul, 0,9%-on hagyhatja az alapkamatot. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lazítana tovább a magyar gazdaságban uralkodó pénzügyi kondíciókon, hiszen a bankközi kamatok még tovább erodálódhatnak. A három hónapos bankközi (BUBOR) kamat 0,23%, ami véleményünk szerint még tovább csökkenhet. A nominális kamatok csökkenésével párhuzamosan az infláció fokozatosan gyorsulni fog. Becslésünk szerint idén 2,5% lesz az átlagos inflációs ráta, így a reálkamatok negatívak maradhatnak, ami összhangban van a Monetáris Tanács preferenciájával.

A határidős kamatmegállapodások (FRA-k) által tükrözött piaci kamatvárakozások szerint a 3 hónapos bankközi kamat egy éven belül 0,7% köré emelkedhet. Úgy gondoljuk, hogy a Monetáris Tanács változtatni fog a kommunikációján, azért hogy ezeket a várakozásokat mérsékelje és egyértelművé tegye, hogy hosszú ideig változatlanul kívánja hagyni a kamatokat.

Érdemes lesz figyelni, hogy a nagy jegybankok, mint az Európai Központi Bank és az amerikai Federal Reserve miként viselkednek. Az EKB laza monetáris politikája segíti az MNB-t abban, hogy itthon fenntartsa az alacsony kamatokat, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Fed idén újabb kamatemelésekre készül, amelyek korlátozhatják a magyar jegybank mozgásterét is.

További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu