’A-’ hitelminősítést kapott stabil kilátással az Erste Jelzálogbank jelzáloglevele a Fitch Ratings hitelminősítőtől, és ezzel jelenleg az Erste Jelzálogbank által kibocsátott jelzáloglevél rendelkezik a legjobb minősítéssel a magyar jelzálogbankok által kibocsátott jelzáloglevelek között. Az ’A-’ minősítés három kategóriával múlja felül a devizában kibocsátott hosszú lejáratú magyar állampapír ’BBB-’ minősítését.

A deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek forintosítását követően a Magyar Nemzeti Bank 2016. október 1-től bevezette a Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutatót, amely hosszú forint források bevonására ösztönzi a hitelintézeteket. A mutatónak való megfelelés érdekében az Erste Bank Hungary elsőként alapított saját jelzálogbankot, az Erste Jelzálogbank pedig az újonnan alakult jelzálogbankok közül elsőként bocsátott ki jelzáloglevelet 2016. október 17-én.

A hitelminősítés megszerzése fontos lépés volt az Erste Jelzálogbank számára ahhoz, hogy a jelzáloglevél-finanszírozási piac meghatározó szereplőjévé váljon.

A hitelminősítés megszerzésétől függetlenül, de azzal egyidejűleg a Magyar Nemzeti Bank a leginkább likvid, nem állampapírnak minősülő értékpapírok számára fenntartott ’L2’ kategóriába sorolta az Erste Jelzálogbank által kibocsátott jelzálogleveleket.

Budapest, 2017. március 17.