Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2017 20 ÁPR.
Gyorsult februárban a bérnövekedési ütem

A bruttó átlagkeresetek 10,7%-kal voltak magasabbak idén februárban az egy évvel korábbi értékükhöz képest. Ez az éves ütem enyhén gyorsabb volt a januárban látottnál, és jelentős gyorsulást jelent a 2016-ban látott 6,2%-os átlagos tempóhoz képest. A nettó bérek is azonos lendülettel, azaz 10,7%-kal nőttek (év/év) februárban, ami reálértelemben 7,6%-os emelkedést jelent. A bruttó, illetve a nettó átlagkereseteknél jobban megragadja a bérdinamika alapvető trendjét a bruttó rendszeres béreknek a változása, ami elérte a 11,2%-os éves növekedési ütemet, tehát gyorsult januárhoz képest.

Az átlagkeresetek lendületes bővülése több tényezőnek is köszönhető. Az egyik ilyen tényező a feszes munkaerőpiac bérfelhajtó ereje, amelyet a történelmi mélypontra esett, 4,4%-os munkanélküliségi ráta is jelez. Emellett pedig a 15%-kal megemelt minimálbér, illetve a 25%-kal megnövelt garantált bérminimum is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ilyen bérdinamikának legyünk tanúi.

Összességében úgy látjuk, hogy idén kitarthat a bérnövekedési ütem tempója, éves átlagban 10% körül, míg az átlagos infláció elérheti a 2,5%-ot, így reálértelemben 7-8% közötti keresetnövekedést láthatunk idén. A feszes munkaerőpiac, a stabilan növekvő bérek és a fokozatosan javuló fogyasztói bizalom abba az irányba mutatnak, hogy idén a GDP növekedés gerincét a háztartások fogyasztása adhatja. Becslésünk szerint idén elérheti a 3,4%-ot a GDP növekedési ütem.