Zsebben hordott online matektanár, menő roma mintás divatkollekció, mélyszegénységben élők által készített egyedi ajándéktárgyak, fogyatékkal élőket foglalkoztató vendégház és kávézó – ezek a társadalmilag hasznos ötletek is bekerültek az Erste SEEDS programba, amelynek célja a magyarországi társadalmi szervezetek támogatása és felkarolása.

Több mint 200 pályázó közül végül 68 kiválasztott vállalkozás került be a 18 hónapos inkubátor-programba, amelynek célja a társadalmi vállalkozási ötletek, kezdeményezések útnak indítása, fejlesztése. A kiválasztott társadalmi vállalkozások, szervezetek üzleti képzésben, a szervezeti fejlődést elősegítő támogatásban és szakértői mentorálásban részesülnek. A legígéretesebb résztvevők „induló támogatást” kaphatnak, emellett – mentori támogatás mellett – lehetőségük nyílik arra, hogy bemutatkozzanak befektetők előtt, vagy banki hitelért folyamodjanak. A program 2017 májusában indul, a programban részt vevő szervezetek listáját a 2017. április 21-én megtartott nyitórendezvényen ismertették.

Gyakori problémája az induló társadalmi vállalkozásoknak, vagy az ilyet kigondolóknak, hogy bár az ötletük, tevékenységük jó és a közösségük számára hasznos, nincs tapasztalatuk a szervezet létrehozásában, működtetésében, fejlesztésében. Ezek leküzdésére, a kezdeti buktatókon való átsegítésre jött létre a most induló Erste SEEDS Program, amely az idén írta ki Magyarországon az első pályázatát. Ennek eredményeként 68 jelentkezőt választottak ki, közéjük tartozik például a Nem Adom Fel Alapítvány, a Budapest Bike Maffia, a Kockacsoki Nonprofit Kft., a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Kultúrgorilla vagy éppen a Re-Cikli Műhely.

A kiválasztott szervezetek széleskörű támogatásban és minőségi know-how-ban részesülnek, például az üzleti modelltől a vezetői képességekig terjedő képzésben, emellett tapasztalt társadalmi vállalkozásfejlesztőkkel konzultálhatnak, mentori támogatást kaphatnak az üzleti világból, a szociális és magánszektorból érkezett szakértőktől. Emellett lehetőségük nyílik hálózatépítésre és műhelymunkára, kapcsolatot teremthetnek pénzintézetekkel és befektetőkkel, valamint közönségkapcsolati és kommunikációs támogatást kaphatnak kelet-közép-európai és európai uniós szinten. A résztvevő szervezetek közül a legígéretesebbek és legelkötelezettebbek akár összesen 240 ezer euró keretösszegű vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban is részesülhetnek az ERSTE Alapítvány jóvoltából a legígéretesebb prototípusok tesztelésének, valamint az új társadalmi vállalkozások beindításának, vagy növekedésének elősegítése érdekében. A program végén a legjobb vállalkozások bemutatót tarthatnak magyar és külföldi társadalmi befektetőknek.

„Tapasztalatunk szerint az induló társadalmi vállalkozások nehezen jutnak el önerőből addig a készültségig, hogy továbbfejlődésükhöz már csak a pénz hiányozzon. Ezt felismerve született a SEEDS, hogy eljuttassa az életképes társadalmi vállalkozói kezdeményezéseket odáig, hogy már tényleg csak a pénz hiányozzon. Azokat pedig, akik idáig el tudnak jutni, a program egy induló összeggel lendületbe is hozza, hogy egyről a kettőre jussanak” – mondta Czafrangó János, az Erste Bank Hungary Szociális Bank Fejlesztés és Menedzsment igazgatója.

A program az Erste Csoport társadalmi vállalkozásfejlesztési osztálya, az ERSTE Alapítvány és az Erste Bank Hungary közös kezdeményezéseként jött létre. A megvalósításban tapasztalt partnerként működik közre az IFUA Nonprofit Partner és a SIMPACT. A Tanácsadó Testület tagjai a magyarországi társadalmi vállalkozási szektor prominens szereplői közül kerültek ki. A projekt pénzügyi támogatásban részesült az EU Foglalkoztatás és a Szociális Innováció Európai Programja (EsSI) keretében.„Vállalkozónak lenni nem könnyű, de társadalmi vállalkozássá válni még nehezebb feladat, különösen a nonprofit társadalmi szervezeteknek. Az ERSTE Stiftung (ERSTE Alapítvány), az IFUA Nonprofit Partner, a SIMPACT és az Erste Bank Hungary azért fogott össze, hogy a SEEDS Program létrehozásával hozzásegítse a társadalmi szervezeteket a fenntartható üzleti modell szerinti működéshez. Az Ersténél mi hiszünk abban, hogy az arra képessé tett emberek és szervezetek erőfeszítései révén jobbá válik az életük, prosperálóbbá a közösségük. Szociális Bank programunk gyakorlati segítséget nyújt ahhoz, hogy megváltozhasson az út szélén hagyottak élete” – mondta Peter Surek, az Erste Group Social Banking divíziójának vezetője.

„Az ERSTE Stiftungnál ismerjük a kelet-közép európai társadalmi szervezetek kihívásokkal teli mindennapjait. Tudjuk, hogy a gazdaságilag fenntartható működés kialakítása a függetlenség és hatékonyság biztosítéka a nonprofit szervezeteknél is. Együttes erővel sikerült létrehozni egy EU által is támogatott kezdeményezést, amely képessé teszi a nonprofit szervezeteket bevételeik hosszú távú biztosítására és működésük tervezésben megszűnhet az egyedi támogatásoktól való függőség” – tette hozzá Franz Karl Prüller, az ERSTE Alapítvány igazgatóságának vezető tanácsadója. „Ez a projekt sokat tesz azért, hogy a társadalmilag hasznos kezdeményezések társadalmi vállalkozássá fejlődhessenek Magyarországon.”