Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2017 21 ÁPR.
Csaknem 70 társadalmi vállalkozást karol fel a SEEDS Program

Zsebben hordott online matektanár, menő roma mintás divatkollekció, mélyszegénységben élők által készített egyedi ajándéktárgyak, fogyatékkal élőket foglalkoztató vendégház és kávézó – ezek a társadalmilag hasznos ötletek is bekerültek az Erste SEEDS programba, amelynek célja a magyarországi társadalmi szervezetek támogatása és felkarolása.

Több mint 200 pályázó közül végül 68 kiválasztott vállalkozás került be a 18 hónapos inkubátor-programba, amelynek célja a társadalmi vállalkozási ötletek, kezdeményezések útnak indítása, fejlesztése. A kiválasztott társadalmi vállalkozások, szervezetek üzleti képzésben, a szervezeti fejlődést elősegítő támogatásban és szakértői mentorálásban részesülnek. A legígéretesebb résztvevők „induló támogatást” kaphatnak, emellett – mentori támogatás mellett – lehetőségük nyílik arra, hogy bemutatkozzanak befektetők előtt, vagy banki hitelért folyamodjanak. A program 2017 májusában indul, a programban részt vevő szervezetek listáját a 2017. április 21-én megtartott nyitórendezvényen ismertették.

Gyakori problémája az induló társadalmi vállalkozásoknak, vagy az ilyet kigondolóknak, hogy bár az ötletük, tevékenységük jó és a közösségük számára hasznos, nincs tapasztalatuk a szervezet létrehozásában, működtetésében, fejlesztésében. Ezek leküzdésére, a kezdeti buktatókon való átsegítésre jött létre a most induló Erste SEEDS Program, amely az idén írta ki Magyarországon az első pályázatát. Ennek eredményeként 68 jelentkezőt választottak ki, közéjük tartozik például a Nem Adom Fel Alapítvány, a Budapest Bike Maffia, a Kockacsoki Nonprofit Kft., a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Kultúrgorilla vagy éppen a Re-Cikli Műhely.

A kiválasztott szervezetek széleskörű támogatásban és minőségi know-how-ban részesülnek, például az üzleti modelltől a vezetői képességekig terjedő képzésben, emellett tapasztalt társadalmi vállalkozásfejlesztőkkel konzultálhatnak, mentori támogatást kaphatnak az üzleti világból, a szociális és magánszektorból érkezett szakértőktől. Emellett lehetőségük nyílik hálózatépítésre és műhelymunkára, kapcsolatot teremthetnek pénzintézetekkel és befektetőkkel, valamint közönségkapcsolati és kommunikációs támogatást kaphatnak kelet-közép-európai és európai uniós szinten. A résztvevő szervezetek közül a legígéretesebbek és legelkötelezettebbek akár összesen 240 ezer euró keretösszegű vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban is részesülhetnek az ERSTE Alapítvány jóvoltából a legígéretesebb prototípusok tesztelésének, valamint az új társadalmi vállalkozások beindításának, vagy növekedésének elősegítése érdekében. A program végén a legjobb vállalkozások bemutatót tarthatnak magyar és külföldi társadalmi befektetőknek.

„Tapasztalatunk szerint az induló társadalmi vállalkozások nehezen jutnak el önerőből addig a készültségig, hogy továbbfejlődésükhöz már csak a pénz hiányozzon. Ezt felismerve született a SEEDS, hogy eljuttassa az életképes társadalmi vállalkozói kezdeményezéseket odáig, hogy már tényleg csak a pénz hiányozzon. Azokat pedig, akik idáig el tudnak jutni, a program egy induló összeggel lendületbe is hozza, hogy egyről a kettőre jussanak” – mondta Czafrangó János, az Erste Bank Hungary Szociális Bank Fejlesztés és Menedzsment igazgatója.

A program az Erste Csoport társadalmi vállalkozásfejlesztési osztálya, az ERSTE Alapítvány és az Erste Bank Hungary közös kezdeményezéseként jött létre. A megvalósításban tapasztalt partnerként működik közre az IFUA Nonprofit Partner és a SIMPACT. A Tanácsadó Testület tagjai a magyarországi társadalmi vállalkozási szektor prominens szereplői közül kerültek ki. A projekt pénzügyi támogatásban részesült az EU Foglalkoztatás és a Szociális Innováció Európai Programja (EsSI) keretében.„Vállalkozónak lenni nem könnyű, de társadalmi vállalkozássá válni még nehezebb feladat, különösen a nonprofit társadalmi szervezeteknek. Az ERSTE Stiftung (ERSTE Alapítvány), az IFUA Nonprofit Partner, a SIMPACT és az Erste Bank Hungary azért fogott össze, hogy a SEEDS Program létrehozásával hozzásegítse a társadalmi szervezeteket a fenntartható üzleti modell szerinti működéshez. Az Ersténél mi hiszünk abban, hogy az arra képessé tett emberek és szervezetek erőfeszítései révén jobbá válik az életük, prosperálóbbá a közösségük. Szociális Bank programunk gyakorlati segítséget nyújt ahhoz, hogy megváltozhasson az út szélén hagyottak élete” – mondta Peter Surek, az Erste Group Social Banking divíziójának vezetője.

„Az ERSTE Stiftungnál ismerjük a kelet-közép európai társadalmi szervezetek kihívásokkal teli mindennapjait. Tudjuk, hogy a gazdaságilag fenntartható működés kialakítása a függetlenség és hatékonyság biztosítéka a nonprofit szervezeteknél is. Együttes erővel sikerült létrehozni egy EU által is támogatott kezdeményezést, amely képessé teszi a nonprofit szervezeteket bevételeik hosszú távú biztosítására és működésük tervezésben megszűnhet az egyedi támogatásoktól való függőség” – tette hozzá Franz Karl Prüller, az ERSTE Alapítvány igazgatóságának vezető tanácsadója. „Ez a projekt sokat tesz azért, hogy a társadalmilag hasznos kezdeményezések társadalmi vállalkozássá fejlődhessenek Magyarországon.”