Tisztelt Ügyfelünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. december 15-ei szombati munkanapon az elektronikus csatornán bankon kívüli bankszámla javára kezdeményezett forint átutalási megbízások esetében 13:00 óra a végső benyújtási határidő.

A devizában adott fizetési megbízások, konverziót igénylő fizetési műveletek és deviza számla javára beérkező jóváírások szempontjából a szombati munkanapok nem minősülnek Banki munkanapnak, ezen megbízásokat a Bank átveszi, de azokat az azt követő első Banki munkanapon teljesíti.

Egyéb fizetési műveletek tekintetében a szombati munkanapon a Bank a Hirdetményében közzétett teljesítési rend szerint jár el.

Üdvözlettel:
Erste Bank Hungary Zrt.

2017 28 ÁPR.
Enyhén emelkedett a munkanélküliségi ráta

Kissé emelkedett a munkanélküliségi ráta a január-márciusi időszakban, hiszen 4,5% volt, míg 2016 utolsó negyedévében 4,4% volt a mutató. Az enyhe emelkedés szezonális hatásokkal magyarázható, a téli időszakra jellemző munkanélküliségi ráta-emelkedést az elmúlt években ellensúlyozta a munkaerőpiac feszesebbé válása. Vélhetően szezonális hatásoknak köszönhető az is, hogy a közmunkában foglalkoztatottak száma csökkent, hiszen míg a tavalyi év utolsó negyedévében 218 ezer volt a programban részt vevők száma, addig ez az érték az idei első negyedévben 201 ezer főre csökkent.

A mostani minimális növekedés ellenére úgy látjuk, hogy a munkaerőpiac feszesedése folytatódhat idén. Így a téli szezonális hatás elmúltával a munkanélküliségi ráta ismét mérséklődhet, és célba veheti a 4%-os szintet. Éves átlagban 4,2%-os rátát jelzünk előre. A feszített munkapiac és a gyorsan emelkedő bérek hatása előbb utóbb vélhetően az inflációban is idővel megjelenik. Az idei évre éves átlagban 2,5%-os, 2018-ra pedig 3,4%-os inflációt jelzünk előre. Mindkét év esetén látunk felfelé mutató inflációs kockázatokat, a bérnövekedés nehezen számszerűsíthető hatásainak köszönhetően. Távolabbra kitekintve úgy látjuk, hogy az infláció tartósan is a 3%-os jegybanki cél fölött marad majd 2018-ban.