Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

Meghaladta a várakozásokat a márciusi külkereskedelmi többlet, elérte a 956 millió eurót. Az euróban mért export növekedési üteme 18,4%-ra (év/év) gyorsult, míg az import ennél is gyorsabban, 21%-kal (év/év) bővült. Az első negyedév egészében közel 2,5 milliárd euró volt a magyar külkereskedelmi többlet.

A részleteket még nem ismerjük, de feltételezhetjük, hogy az erős külkereskedelmi adatok összefüggésben vannak a lendületes márciusi ipari adatokkal. Márciusban ugyanis az ipari termelés 9,4%-kal nőtt éves szinten a naptárhatással igazított adatok szerint. Bár az impozáns adat részben az alacsony bázisnak volt köszönhető, az ipar első negyedéves 7,5%-os volumennövekedése mindenképpen azt sugallja, hogy a szektor érdemben hozzájárult a gazdasági teljesítményéhez az időszakban. Várakozásunk szerint így az első negyedévben 3,4%-kal bővülhetett éves szinten a magyar GDP.

A tavalyi 10 milliárd eurós külkereskedelmi többletnél idén vélhetően kisebb szufficitet látunk majd, hiszen a háztartások fogyasztásának emelkedése, illetve a beruházási aktivitás várható felfutása csökkentheti az importbővülésen keresztül a többletet. Kedvezőnek mondható, hogy az export kilátásokat befolyásoló külső negatív kockázatok valamelyest csökkentek, és az Eurózóna konjunktúrája jelenleg támogatónak látszik. Így a külkereskedelmi többlet is jelentős maradhat, az év egészében elérheti a 9,5 milliárd eurót.


További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu